Otvoren 71. Međunarodni filmski festival u Cannesu

getty images, snl

Američki redatelj Martin Scorsese i australijska glumica Cate Blanchett, ovogodišnja predsjednica žirija, otvorili su jučer 71. Međunarodni filmski festival u Cannesu, u Francuskoj.

"Svi smo ovdje jer dijelimo istu strast prema kinematografiji. Ovdje smo da slavimo sedmu umetnost", rekao je Scorsese, kome će sutra biti uručeno posebno priznanje Canneskog festivala.

Na festivalu koji traje do 19. maja, za glavnu nagradu, "Zlatnu plamu" se takmiči 21 film. Canneski festival je ove godine počeo dan ranije nego obično i obilježit će ga niz novih mjera.

Gosti koji budu slikali selfije na crvenom tepihu riskiraju da budu izbačeni s projekcije. Festival želi da iskorijeni ovu praksu. Projekcije filmova za novinare koji na Cannesu imaju svjetsku premijeru više se neće održavati unaprijed.Festival će surađivati s francuskom vladom i uspostaviti SOS telefon za žene na koji mogu da prijave seksualno nasilje.

SOS linija se uvodi nakon optužbi na račun Harveya Weinsteina koji se tereti da je na ovom festivalu silovao jednu glumicu. Harvey Weinstein je negirao sve optužbe.
Ovogodišnji festival je prvi nakon izbijanja skandala vezanog za seksualne napade na glumice u filmskoj industriji. Canneski festival će ove godine biti obilježen glumicama i glumcima koji će željeti da ukažu na značaj pokreta #metoo.Penélope Cruz,  Javier Bardem
Martin Scorsese, Thierry Frémaux, Pierre Lescur
Julie Huntsinger,  Benicio del Toro, Virginie Ledoyen, Annemarie Jacir , Kantemir Balagov
Penélope Cruz,  Javier Bardem
Augustin Trapenard, Eva Sangio, Joachim Trier, Nahuel Perez Biscayart,  Chloe Sevigny