Tri dana jedinstvenih umjetničkih događaja

pr

Od 11. do 13. maja na četiri lokacije u Sarajevu održati će se drugi Pop Art Festival, a ovogodišnji program vodi nas na putovanje kroz bosanskohercegovačku kulturno-umjetničku scenu posljednjih 25 godina.

Festival će u petak, 11. maja od 13:00 sati početi otvorenjem izložbe „Portreti umjetnika" renomirane sarajevske fotografkinje Vanje Lisac. Saša Lošić, Edo Maajka, Dino Šaran, Dubioza Kolektiv samo su neki od brojnih bosanskohercegovačkih umjetnika koji će se naći na Pop Art fotografijama u Historijskom muzeju BiH.


Prvog dana Festivala biće predstavljeni i radovi polaznika kreativnih radionica u sklopu Pop Art Festivala. Polaznici strip radionice s Enisom Čišićem predstaviće Pop Art junaka - maskotu Pop Art Festivala, dok će polaznici radionice dizajna s Aleksandrom Ninom Knežević, koja je realizovana u saradnji sa EU Info Centrom, i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU Ambasador Lars-Gunnar Wigemark predstaviti zvanični vizualni identitet PAF-a i plakat "EU u Pop Art-u".


Od 20:00 sati na Otvorenoj sceni Obala održaće se panel diskusije na temu domaće elektonske scene. Kroz muzičko putovanje na kojem će se evocirati slike i uspomene posljednjih 25 godina sarajevske elektronske scene govoriće DJ Jasmina, DJ Fera, Enis Voloder, Hibrid i Bonjasky.Tokom tri dana Festivala održaće se još četiri kreativne radionice: radionica glume sa Erminom Bravom, lutkarstva s Mariom Drmaćem, slikarstvo i vajarstvo s Melihom Trako, te DJ radionica sa predavačima Instituta za muziku, teatar i multimediju. Prijave su otvorene do petka, 11. maja u podne putem Facebook stranice UG Pogon. Radionice će se održavati u Concept Store Kutcha i klubu Jazzbina Sarajevo.


U subotu, 12. maja od 19:00 sati na Otvorenoj sceni obala možete pogledati predstavu "Ćelava pjevačica" u režiji Sare Ristić, studentice ASU, a nakon predstave, u 20:00 sati i drugu panel diskusiju na temu bosanskohercegovačke hip-hop scene. Panelisti su Sassja, DJ Soul, Helem Nejse i Štela.


Pop Art Festival ima za cilj objediniti, prikazati i promovisati različite popularne umjetničke izraze, koji su karakteristika našeg vremena i specifične sarajevske kulture i životnog stila. Ulaz je besplatan za sve događaje na Festivalu.


Prijatelji festivala su EU Info Centar, Wiener osiguranje BiH, Helen Doron Sarajevo, Otvorena scena Obala, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo, Historijski Muzej BiH, Concept Store Kutcha, Institut za muziku, teatar i multimediju iMTM, Ideas Business Lab, Coca Cola, Articoolisan, Jazzbina Sarajevo, Carska Vina Međugorje, Obojena Klapa, Restoran Tavola, ALAJ Block Printing i Gelender pivo.