Kako preživjeti razvod braka?

Laura Liedo, Eleftheria Alexandri

Kraj odnosa može biti vrlo traumatično iskustvo, izazivajući najsnažnije osjećaje šoka i napuštanja.

Kada ste s nekim dijelili sve što ste imali, vjerovali, ulagali, gradili i nadali se, potrebno je vrijeme za oporavak i prihvaćanje da ste odjednom ostali sami u svemu. Tim više ako su posrijedi i djeca. Tijekom razdvajanja, puno je pitanja koja si postavljamo. "Što sam učinio krivo? Što još mogu učiniti?" Neki su, nakon što su odlučili otići, promijenili mišljenje nekoliko sati kasnije.

Na kraju svakog odnosa postoje različite faze prilagodbe gubitku. Psiholozi su stanje nakon razvoda podijelili na: šok i poricanje, ljutnju, pregovaranje, depresiju i eventualno prihvaćanje. Ove faze nisu sekvencijalne, a svaka od njih možete proživljavati nekoliko puta. Mnogi koji prolaze kroz razvod doživljavaju fazu poricanja. "Ovo ne može biti istina!"

Prije ili kasnije, u određenom trenutku ipak shvatimo da se život nastavlja. Bez obzira na to što se nama svijet srušio i što u situaciji u kojoj smo se našli ne znamo što ćemo i kako dalje, uvijek postoji neki način. Nije se lako oporaviti, no ipak je moguće.

Kako preživjeti:


1. Dajte si vremena za žalovanje (i to je ok), refleksiju, osvještavanje što se tu zapravo dogodilo. I savjet: neće proći preko noći. Trebate vrijeme za zacjeljivanje.


2. Fokusirajte se na sebe i ako treba uzmite si nekoliko dana slobodno, godišnji i posvetite vrijeme sebi i činite ono što vas veseli i ispunjava. Baš vas osobno. Možda  tek trebati otkriti što je to - pa uživajte u istraživanju.


3. Potražite podršku i ako je nema u vašoj blizini - kreirajte ju. Bit će vam puno lakše ako se možete podijeliti s ljudima koji prolaze sličnu situaciju. Kroz njih ćete dobiti razumijevanje i podršku i pomoć da lakše prođete kroz emotivni "roller-coaster". Isto tako recite na poslu što prolazite i zatražite od svojih kolega točno ono što vam treba - bilo da vas puste na miru i ništa ne pitaju ili da vam daju podršku kroz razgovore u pauzama ili nakon posla.


4. Sve prolazi. Točno tako. Sve će proći. I bol, i razočaranje, i strahovi, i teško je. Na zaboravite kada se jedna vrata zatvore, neka druga s otvore. Samo se ne predajte očaju i hrabro koračajte dalje kroz život.


5. Potražite pomoć. Ako nikako da izađete iz "začaranog kruga" potražite pomoć. Ja nisam, pa me to koštalo gotovo godinu i pol dana bez posla i puno posuđenog novca koji vraćam i danas. No sada sam jača, sretnija i ispunjenija nego ikad.  Sretno.Ljubav se pojavi kada joj se najmanje nadamo. Iznenadi nas i događa se onda kada smo pozitivni, otvorena srca i spremni bezuvjetno voljeti, davati i primati. Shvatit ćete kako odjednom počinjete privlačiti pozitivne ljude, situacije i događaje u svoj život, jer ćete se upravo tako i osjećati. To će biti odraz vaše visoke vibracije koja privlači samo dobro i zato nikad ne odustajte od sebe, jer kako god bilo, proći će!