Što ubija ženske orgazme?

Igor (Krapar) Shcherbakov

Naučnici već decenijama raspravljaju o tome zašto postoji ženski orgazam, i dok neki smatraju kako su ga naslijedile još od svojih životinjskih predaka kojima je bio potreban za ovulaciju, drugi smatraju kako su se i muški i ženski orgazam razvili zajedno iz iste strukture. A neki pak i dalje misle kako je orgazam tu kao nagrada ženama što rađaju djecu...

Psiholozi će vam reći da je uspješna ljubavna veza ona čiji su partneri iskreni, voljeni, vjerni, pouzdani i koji su u stanju da pruže podršku. Kod monogamnih veza nema dovoljno strasti, libido je nizak a postizanje orgazma gotovo je nemoguća misija, pokazala su nova istraživanja.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu "Psychological Medicine", monogamija kod žena gasi seksualnu strast. Naučnici su mjerili tzv. ženski seksualni indeks putem upitnika u kojem su bila pitanja poput: što je to što žene seksualno uzbuđuje, kad i koliko često doživljavaju orgazam, što im predstavlja zadovoljstvo u seksualnom životu, da li osjećaju bol tijekom seksualnog odnosa.

Istraživanje je trajalo sedam godina i prema prikupljenim podacima koje su obrađivali istraživači došlo se do rezultata da žene u monogamnim dugim vezama češće pate od manjka strasti i orgazma.

S druge strane, u poligamnim vezama nema povjerenja, sigurnosti, dubljih emocija, a na seks se gleda kao na puko zadovoljenje potreba.