Objavljena konačna teorija Stephena Hawkinga o svemiru

getty images, snl

Konačna teorija Stephena Hawkinga o Velikom prasku tvrdi da univerzum nije beskonačan i da je daleko jednostavniji nego što se ranije mislilo.

Jedan od najcjenjenijih i najpoznatijih naučnika današnjice, Stephen Hawking, preminuo je 14. marta u 76. godini nakon cjeloživotne borbe sa s neurodegenerativnom bolešću koja ga je vremenom potpuno paralizirala pa je komunicirao vještačkim glasom i pokretima obrva.

Naučnik koji je nastojao da objasni neka od najkompleksnijih pitanja života je prije smrti s kolegom, profesorom Thomasom Hertogom s belgijskog univerziteta Luven, radio na teoriji o tome šta se dešava s univerzumom nakon Velikog praska.

Ideja je prvi put predstavljena prošle godine u Cambridgeu, na proslavi Hawkingovog 75. rođendana, a sada je objavljena u časopisu “Journal of High Energy Physics”.

Nakon Velikog praska, svemir je doživio nekoliko ekstremno ubrzanih širenja pod nazivom kozmička inflacija. U hipotezi o vječnoj inflaciji, naučnici su sugerirali da će veći dio univerzuma nastaviti da doživljava ove inflacije, a neke oblasti, poput vidljivog univerzuma, zapravo su izuzeci od pravila. Međutim, Stephen Hawking i Hertog se nisu slagali s ovim pristupom, tvrdeći da je scenario vječne inflacije pogrešan.

“Problem s uobičajenom teorijom kozmičke inflacije pretpostavlja postojeći pozadinski svemir koji se razvija prema Einsteinovoj teoriji opšte relativnosti i tretira kvantne efekte kao male promjene oko nje. Međutim, dinamika kozmičke inflacije uklanja odvajanje između klasične i kvantne fizike. Time se Einsteinova teorija lomi u kozmičkoj inflaciji”, objasnio je profesor Hertog.

“Uobičajene teorije kozmičke inflacije kažu da je, u cjelini, naš univerzum poput beskonačnog fraktala s mozaikom “džepnih svemira” odvojenih oceanom”, izjavio je Hawking u intervjuu malo prije smrti.

Naime, Hawking i Hertog tvrde da naš kosmos i drugi “džepni svemiri” nisu beskonačne fraktalne strukture kao što se do sada vjerovalo. Umjesto toga, njih dvojica smatraju da je svemir “gladak i globalno konačan”, dakle nije fraktalna struktura.

"Lokalni zakoni fizike i kemije se mogu razlikovati od jednog džepnog univerzuma do drugog, koji bi zajedno formirali multiverzum. Ali ja nikada nisam bio fan multiverzuma. Ako je skala različitih univerzuma u multiverzumu velika ili beskonačna, teorija se ne može testirati", govorio je slavni fizičar Stephen Hawking.

Kako objašnjava Hertog, njihova teorija se zasniva na tehnikama pozajmljenim iz teorija struna, koja tvrdi da se 3D realnost - uključujući vrijeme i prostor - može projektirati na 2D površini.

"Naša teorija se zasniva na tehnikama koje smo pozajmili iz teorije struna, i čini se da to nagovještava izvodljivu, globalnu strukturu univerzuma u kojoj se regioni mogu razlikovati jedni od drugih, ali ne toliko koliko u staroj teoriji," kaže Hertog

Hawking i Hertog tvrde da će novi model omogućiti da se koncepti o prirodi svemira testiraju na način na koji ranije teorije nisu testirale. Ključ je u gravitacijskim talasima koji idu daleko iznad onih koji su nastali spajanjem crne rupe.

Hertog se nada da ćemo pomoću teleskopa moći da vidimo neke od posljedica teorije u svemiru. Gravitacijski talasi smatraju se posebno zanimljivim kandidatom i mogli bi pružiti ključne informacije koje će u narednim decenijama potvrditi ili opovrgnuti teoriju kozmičke inflacije.