Ne činite ovo ljeti svom limenom ljubimcu

getty images, snl

Ljeto je vrijeme kada se opuštamo, a nitko od nas zasigurno ne razmišlja o problemima koje svakog vozača mogu zadesiti na način koji je potpuno neočekivan.

Te nedaće mogu napraviti veliku štetu, pa ako krećete na godišnji ili na neki duži vikend svakako razmišljajte unaprijed. 


Nenošenje rezervnog ključa na put


Više je scenarija. I svi su različiti. Skok u more s ključem u džepu jedan je od njih. Gubitak ključeva drugi. Ključ je uništen nakon što je pao s balkona je treći scenarij. Slobodno nastavite niz… Zato se nosi rezervni ključ auta na put. Supruge su poznate po opreznosti i to je najbolje povjeriti njima.
Nepropisan prijevoz tereta


Loše pričvršćen krovni nosač, neispravne trake za zatezanje, nepropisno pričvršćena krovna kutija i općenito loše natovaren auto u kojem se ne vodi briga da sve teške stvari stoje što niže, dok one laganije idu na vrh. Ne biste vjerovali koliko to utječe na upravljivost automobila. Dogodi li se neka opasna situacija, nećete imati na raspolaganju sposobnosti svojeg automobila na koje ste možda navikli. 
Mirisni borić


Svi volimo zakačiti mirisni borić nakon pranja, to je kao završni detalj koji osvježava miris u unutrašnjosti. No, tekućina kojom je boric natopljen vrlo je agresivna prema plastici. Ako ga objesite na retrovizor smeta Vašem vidnom polju, ako je negdje naslonjen na plastiku može ju doslovce rastopiti. Još je gore u slučaju raznih dozatora u kojima se nalazu mirisno ulje. Ako se dozator okrene naopako eto problema. Mirisni borić je “najsigurniji” pod sjedalom, na tepihu, a razne dozatore s uljem pravilno postavite i pripaziti da se ne okrenu.
Struganje smole drveta


Parkirali ste ispod bora kako bi vam auto bio u hladu i da se unutrašnjost bespotrebno ne usije na suncu. Dogodi se da smola kapne na lak automobila i eto problema. Kada sunce zađe, temperatura padne a smola se stvrdne, vozači ju pokušaju ostrugati i tako oštete lak. Jedini ispravan način jest kupnja preparata za skidanje smole i slijepo praćenje uputa dok ju skidate. 
Vožnja u mokrim kupaćim gaćama


Kada ste još uvijek mokri, puni morske vode, sjednete za volan i odvezete se do odredišta pomislili ste da ostavljate tek bijele mrlje od soli. Nije baš tako. Morska voda poprilično se usmrdi, a sjedala ubrzo postanu smrdljiva. Ako baš morate voziti mokri stavite pod sebe ručnik, ali ga izvadite i osušite umjesto da ga ostavite na sjedalu. 
Vožnja s preniskim tlakom u gumama


Današnji auti ne traže neko posebno održavanje, tek redovni servis. Zato vozači zaborave gledati naljepnicu, a na njoj obično stoji da se tlak u gumama autu u punom opterećenju povećava petnaestak posto. Otisnete li se na put s praznim gumama, nepotrebno ih zagrijavate jer se njihovim savijanjem javlja toplina. To smanjuje vijek gumama, a moguće je i pucanje pa ćete se na putu snalaziti s montažom rezervne gume.