Kako se riješiti peruti?

getty images, snl

Često se perut pojavljuje na top listi najvažnijih stvari kojih se želimo riješiti u našem životu. Dobro, dodat ćemo na listu smrad nogu i loš zadah. No, želimo da znate da niste sami.

Premda je riječ o medicinskom problemu, pojava peruti nema ozbiljnijih posljedica, pa tako ponajviše predstavlja estetski problem. Uzročnik nastanka peruti je gljivica Pityrosporum ovale, koju je kao prirodnog stanovnika kože gotovo nemoguće potpuno iskorijeniti. Perut su zapravo mrtve stanice kože. Normalna količina tih stanica je oko 487.000 stanica/cm2.

Suprotno uvriježenom mišljenju, perut nije rezultat suhog vlasišta, već sasvim suprotno. Zapravo, veća je vjerojatnost da ćete imati perut ako je vaše vlasište masnije. I da, nije uzrokovano lošom higijenom (ako ste se zabrinuli).

Uzroci nastanka peruti:

Manjak vitamina B - kako bi nadomjestili manjak ovog vitamina uključite u svoju prehranu plodove mora (ribe, kamenice), svježe povrće (kupus, rajčica, mrkva) i orašaste plodove (orasi, kikiriki).


Tvrda voda - ako je voda prezasićena kalcijem, magnezijem ili željezom potrebno je instalirati filter za vodu. Tvrda voda dovodi ne samo do pojave peruti, već i do opadanja kose.




Nepravilna skrb - agresivni proizvodi za kosu mogu dovesti do poremećaja žlijezdi lojnica, a kao posljedica toga može se javiti i perut. Preporučuje se korištenje proizvoda koji sadrže pirition i ketokonazol koji djeluju i na simptome i na uzročnike peruti. Također, poželjno je prati kosu nekoliko puta tjedno (čak i ako imate masno vlasište) kako biste odstranili odumrle stanice čije nakupljanje uzrokuje nastanak peruti.


Poremećaji u organizmu -perut je zajednički satelit gastrointestinalnog trakta i živčanog sustava. Kod pojave peruti trebali biste obratiti pozornost na način života, izbjegavati stres, osigurati zdrav i miran san te dovoljno odmora.


Nemoj češati svoje tjeme - neprestano češanje uzrokuje da na vašoj odjeći osvanu "kožne pahuljice" koje su itekako vidljive.

Nemojte koristiti teške, agresivne proizvode za stiliziranje kose. Voskovi i gelovi mogu biti odlični za normalnu kosu, ali nisu tako dobri ako imate perut. Oni imaju tendenciju da lijepe perut za kosu. Ako možete izbjeći upotrebu bilo kakvih preparata za stiliziranje kose, bilo bi odlično.

Izbjegavajte stresne situacije. Nije 100% dokazano da stres uzrokuje perut, ali znanstvenici smatraju da je to vrlo moguće.