Da li se bliži kraj Viagre?

getty images, snl

Danski naučnici vjeruju da su riješili problem erektilne disfunkcije otkrivanjem novog tretmana matičnim ćelijama. Injektiranjem 20 metara matičnih ćelija u bazu penisa moguće je oživjeti nerve i krvne sudove.

Taj postupak cijeli polni organ čak čini većim, što Viagrom ne može da se postigne.

Kako piše britanski The Sunday Times, postupak se za sada primjenjuje na muškarcima kojima je zbog karcinoma morala da bude uklonjena prostata. Kao posljedica operacije može da se javi degeneracija nerava i krvnih sudova u penisu, koji se zbog toga skupi.

Profesor Soren Sheikh, direktor danskog Centra za regenerativnu medicinu, kaže da je ponovo dobivena funkcija penisa trajala više od godinu dana, ali upozorava da su potrebna ispitivanja kroz duži vremenski period da bi se dobile konačne procjene. Više detalja o samom tretmanu, Sheikh će otkriti na sastanku Europskog udruženja za humanu reproduktivnu medicinu i embriologiju, koji će se u julu održati u Barceloni.

On dodaje da terapija matičnim ćelijama može da pomogne milijunima ljudi koji imaju erektilnu disfunkciju zbog drugih bolesti: dijabetesa, srčanih bolesti, visokog pritiska ili jednostavno zbog starenja. Matične ćelije mogu da izrastu u mnogo različitih tkiva ljudskog organizma, poput nerava, jetre, bubrega, ćelija srca... a efikasne su i u izgradnji krvnih sudova.

Tijekom postupka, liposukcijom se uklanjaju masne ćelije iz abdomena. One se zatim centrifugiraju, od njih se odvajaju matične ćelije, koje se injektiraju u pacijentov penis.

Posljednje dvije decenije sve više raste interes za terapijama matičnim stanicama. Naučnici, međutim, upozoravaju da su potrebne godine istraživanja prije nego što se dođe do stvarnih terapija.

Profesor Sheikh ističe da ispitivanja za sada dobro napreduju, ali da je put od tretmana veoma dug.