Kako održavati stan čistim i urednim ako živite sami?

getty images, Aleksa Jovanovic

Mnogi, posebno muškarci, misle da bi stan bio uredan, čist i svjež kako je potrebno u njemu imati žensku ruku. To je najčešće stav samaca koji svoj nered pravdaju time što su muškarci. No, budite svjesni da je držanje stana urednim vrlo bitno.

Pođite od osnovne ideje, sami ste, upoznali ste neku djevojku i želite je dovesti u stan, zar to nije jedna od prednosti kada živite sami? No, u kakav stan ćete je dovesti? Koliko puta godišnje ostavite stan u stanju da možete nekoga dovesti bez pripreme? Želite li da djevojka vidi kako živite, koliko ste neuredni i hoće li zbog toga poželjeti nastaviti se družiti s vama?


Možda vama ne smeta da je njen stan neuredan dok je ona dotjerana, ali jeste li sigurni? Kako god bilo, kod žena je drugačije. Ma koliko vi izgledali dobro i bili uredni, ako vam je stan „svinjac“ njima će to smetati. Zašto? Zato što naglašava da se brinete samo o sebi i ni o čemu drugom. Dodatni problem neurednih muškaraca je u tome što kada naviknu na neurednost misle kako je to normalno i da je i kod drugih tako. Niti ne shvaćaju kolika je razina njihove neurednosti i kakav dojam ostavljaju na druge koji uđu u njihov stan.


Muškarci, za razliku od žena, ne razmišljaju o čišćenju kao nečemu čemu će posvetiti dan. Ako već znate da ne možete odvojiti cijeli dan za čišćenje, odvojite svaku večer 15-30 minuta za čišćenje i obavite sve što se mora napraviti. To nije puno, samo je potrebno da vam postane navika. Ako vam to postane navika shvatit ćete kolike su prednosti.


Jednom tjedno morate odvojiti malo više vremena, i obaviti sve ono što preko tjedna niste. 


Bacite posteljinu na pranje najmanje jednom ili dva puta tjedno pa i češće ukoliko se znojite, bolesni ste ili spavate goli. 


Prepuna kanta smeća privući će mrave, žohare, mušice ili nešto još gore - muhe. Iznesite vreće sa smećem čim su pune (ili prije nego što počnu "neodoljivo" mirisati) i počistite mrlje na dnu kante za smeće.


Prema jednom stručnom članku "bacanje pokvarene hrane riješiti će vas neugodnog mirisa, a čišćenje mrlja poboljšat će vizualni dojam, ali ono što nije vidljivo su bakterije koje se nakupljaju između temeljitih čišćenja frižidera." Što želimo reći? Koliko god se trudili očistiti ga, nakon kontakta sa hranom koja je razila bakterije, hladnjak je nužno čim češće čistiti. Počistite mrlje od vina čim se dogode, bacite hranu kojoj je istekao rok trajanja i temeljito očistite frižider jednom tjedno dezinfekcijskim sredstvom.


Na ovaj način ćete uvijek imati uredniji stan, bit će ugodnije vama, ali i svim gostima, ne samo djevojkama, nego i muškim prijateljima ili rodbini koja svrati.