Bijela pamučna majica je bezvremenski komad

getty images, snl

Koliko puta ste se zapitali kako jean tako jednostavan odjevni predmet može biti tako moćan i bezvremenski?

Klasična majica kratkih rukava oduvijek je bila savršen komad za izražavanje vlastitog stava. Kako je sve počelo?

Majice kratkih rukava od bijelog pamuka početkom 20. stoljeća postale su obavezno donje rublje svih članova Američke vojne mornarice. U mornarici je postala poznata kao "Gob Shirt". Zašto baš bijela boja? Bijela boja je bila jeftinija opcija za britansku i američku mornaricu. Nije zahtijevala bojenje. Mrlje ili prljavštinu nije bilo moguće sakriti, a to je potaknulo disciplinu marinaca koji su bolje održavali svoju higijenu tijekom borbe u topli tropskim klimatskim područjima.

Dvadesetak godina kasnije na Sveučilištu Južne Kalifornije igrači američkog nogometa odjenuli su slične majice kako bi spriječili žuljeve od ogromnih štitnika za ramena.
Čista bijela majica je postala povijesni heroj. Posebno nakon što su filmske legende, tadašnje ikone stila i sexipila kao što su Marlon Brando i James Dean počeli da nose ovaj odjevni predmet. Holivudskom buntovniku Marlonu Brandu u tankoj bijeloj majici kratkih rukava u filmu 'Tramvaj zvan čežnja' nije mogao nitko odoljeti. Djevojke su za njim vrištale, a tinejdžeri su ga oponašali.

Majice su postale toliko moderan odjevni predmet da su ih studenti počeli krasti kako bi ih mogli nositi. Sveučilište je nakon toga počelo printati 'Property of USC' (vlasništvo Sveučilišta Južne Kalifornije) na njih - dakle, ne iz ponosa, već zbog učestalih krađa.

Do kraja godine profit od prodaje majice kratkih rukava popeo se na 180 milijuna dolara.  Kako je vrijeme prolazilo, polako se dešavalo uvođenje logotipa na bijelim majicama.

Bijela pamučna majica je postala bezvremenski must have komad. Ne postoji situacija u kojoj će vas ovaj odjevni predmet iznevjeriti. Ako je skrivena negdje na dnu vašeg ormara, dozvolite joj da ugleda svjetlo dana i garantiramo vam da će vam u vrućim ljetnim danima koji su pred nama postati najbolji modni saveznik.