Mirza Teletović se oprostio s dresom reprezentacije

getty images, snl

Dugogodišnji kapiten košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Mirza Teletović je nakon 15 godina odlučio završiti reprezentativnu karijeru.

I dok Mirza nije još uvijek odlučio hoće li uopće nastaviti karijeru, jedno je odlučio - više neće nastupati u dresu s državnim grbom koji je nosio od 2003. godine.

"Došlo je vrijeme za smjenu generacija, sasvim sigurno više neću igrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Dao sam maksimum u dresu reprezentacije i naravno, pružat ću podršku našim igračima s tribina. Uostalom, selektor Duško Vujošević me nije nikako kontaktirao", rekao je Teletović.

S reprezentacijom Bosne i Hercegovine Teletović je nastupio na četiri Eurobasketa (2003., 2005., 2011. i 2013.), a posljednji nastup u dresu s državnim grbom imao je 10. septembra 2016. godine u kvalifikacionom meču protiv Rusije u tuzlanskom Mejdanu.


S obzirom na to da već dvije godine Teletović nije bio u reprezentaciji, te ako se uzmu u obzir njegovi zdravstveni problemi, kao i to da još nije uvjeren u nastavak karijere, može se konstatirati da se Mirza već oprostio od dresa BiH.

"Uvijek sam s najviše ljubavi igrao za reprezentaciju, davao sve od sebe. Žao mi što nismo napravili još bolje rezultate, ali iz reprezentacije ću nositi samo lijepe uspomene", rekao je Teletović.

Tom prilikom je pojasnio i svoju zdravstvenu situaciju s obzirom na to da je zbog plućne embolije na pauzi već šest mjeseci.

"Trenutno ne razmišljam o košarci. Može se reći da sam na odmoru, uživam s porodicom i prijateljima u predivnoj Jablanici. Košarka mi je u krvi, od 15 godine sam u ovom sportu, a tko zna, već sutra mi se može javiti želja za košarkom i mogu se vratiti. Međutim zasad sam na odmoru do daljnjeg, ali još nisam u košarkaškoj penziji", rekao je jedan od najboljih bh. košarkaša svih vremena.