Nepisana pravila ponašanja u wellnessu

getty images, snl

Sauna je najbolja metoda za opuštanje tijela i uma koja datira stoljećima unatrag, a prednjači pred svim drugim metodama detoksikacije tijela. Osim što aktiviraju kožu za izlučivanje štetnih tvari iz organizma, saune odlično umiruju te pomažu dovesti naš organizam u ravnotežu.

Određene manire trebali bi usvojiti svi koji idu na masažu, u saunu ili na neki drugi tretman lica i tijela. A kako je proljeće idealno vrijeme za wellness vikend, nema bolje prigode da nešto naučimo.

Wellnessi su oaze mira i opuštanja, idealna mjesta za relaksiranje duha i tijela. Treba imati na umu da kao što odlazak u restoran zahtijeva određeno ponašanje za stolom ili kao što odlazak u kazalište traži specifična pravila pristojnosti, tako i wellness ima svoj bonton kojeg bi se trebali pridržavati svi koji odluče posjetiti ove centre mira.Kad rezervirate termin za masažu ili bilo koji drugi tretman lica ili tijela, navedite jeste li skloni muškom ili ženskom terapeutu. Ako dolazite u prostore wellness centra koji je u sklopu nekog hotela, a niste hotelski gost, preporučuje se rezervirati termin nekoliko dana unaprijed.

Razgovaranje na mobitel tijekom tretmana ne samo da narušava kvalitetu masaže nego je i nepristojno jer ne dopušta terapeutu da se posveti masaži i narušava se mirno i opuštajuće ozračje.


Uvijek ostavite svoje osobne stvari kao što su mobitel i nakit u zaključanim ormarićima koje ima svaki wellness centar. 


Nemojte piti alkohol ili kavu prije tretmana. Pijte vodu, posebno kada odlazite u saune, parne kupelji i fitness, jer se na tim tretmanima voda pojačano gubi iz tijela. Preporučuje se ne jesti barem dva sata prije odlaska u saunu ili na tretman.


Higijena je u životu, a tako i u wellnessu, izuzetno važna. Preporučljivo je nositi kupaći kostim u toplice, pogotovo ako ne želite biti goli tijekom tretmana. Prirodno je da neki ljudi osjećaju sram ili nelagodu ako su goli, iako je to u wellness centrima potpuno normalno. Ako ste među njima, možete u saunu i u parnu kupelj ući omotani u ručnik.


Brijanje i depilacija na dan kada odlazite u wellness nije najbolja ideja jer je koža mnogo osjetljivija i može reagirati na vrućinu u sauni ili intenzivnije reagirati na dodir terapeuta ili na masažna ulja. Stoga je depilaciju potrebno obaviti nekoliko dana prije kako bi se izbjegle potencijalne alergijske reakcije i crvenilo kože.