Što muškarce čini privlačnima?

getty images, snl

Rezultati najnovijeg istraživanja, objavljenog u magazinu "Royal Society Open Science", pokazali su da su žene evolutivno programirane tako da biraju zdrave muškarce, odnosno da njihov izgled ima veliki utjecaj na žensku romantičnu percepciju, a jedan od najboljih indikatora dobrog zdravlja muškaraca jesu njihove tjelesne proporcije.

U istraživanju su tako prvo analizirane proporcije 9.000 američkih vojnika, na osnovu kojih je napravljen matematički model koji daje prosječne proporcije muškog tijela. Naučnici su zatim heteroseksualnim ženama prikazali različite tipove muškog tijela i pitali ih koji im je najprivlačniji.

Rezultati su bili sasvim jasni - žene nije briga za laktove ili koljena muškaraca, odnosno na kojoj poziciji su oni postavljeni. Nije im bila bitna ni dužina ruku u odnosu na preostali dio tijela.

Ali, kada je u pitanju dužina nogu...

...ženska srca bi poskočila svaki put kada bi ona iznosila približno polovinu muškarčeve visine.

Malo duže, ili malo kraće, i žene bi izgubile interesiranje. A idealna dužina, ispostavilo se, jeste ona koja je malo iznad prosjeka, pokazala je studija.

Razlog za to mogao bi da bude evolutivne prirode. Na primer, ljudi s dijabetesom tipa 2, srčanim bolestima i visokim krvnim pritiskom u prosjeku imaju kraće noge. Muškarci s dužim nogama također se povezuju s visokim društvenoekonomskim statusom, dobrom ishranom, stabilnim razvojem i biomehaničkom efikasnošću za vrijeme kretanja.Duge noge jednostavno ukazuju na to da je potencijalni partner u dobroj formi i da je vješt i sposoban.


Usprkos tome što dužina ruku i položaj laktova i koljena također ukazuje na prisustvo određenih bolesti, pokazalo se da ovi faktori ženama nisu važni.