Dokazano da „efekt 12. igrača“ ima učinak i pobjedu timova

pr

UEFA Lige šampiona je napravila istraživanje o utjecaju navijača na igru u okviru koga je otkriveno da navijanje sa tribina može da poboljša učinak tima

Nastavimo s tim da je dodatno otkriveno da ima i činak u podjednakoj mjeri kao što bi bilo uvođenje još jednog igrača na teren, ali i da stav igrača na terenu može da ima pozitivan utjecaj na konačni rezultat.


22. maj, 2018. godine – Liverpul i Real Madrid možda imaju tajno oružje za predstojeće finale UEFA Lige šampiona – svoje navijače.


Uloga 12. čovjeka je važna. Kada često čuju i vide podršku od ljudi koji pjevaju navijačke pjesme, mašu zastavama, šalovima i transparentima, to može da ima psihološki uticaj na fudbalere i poboljša njihovu efikasnost za 8%. Kada se sabere utjecaj na svih 11 igrača na terenu, to je kao da imate još jednog igrača u igri.


Prva evropska studija ove vrste također je otkrila da način na koji igrači proslavljaju dobru igru može biti tajni recept za konačnu pobjedu. Tim koji stoji iza ovog istraživanja otkrio je da su različite vrste proslava povezane sa timom koji gubi ili pobjeđuje. Konkretno, to izgleda ovako:


    82% igrača koji šire obje ruke nalazi se u pobedničkom timu;

    79% igrača koji pokazuju pesnice objema rukama nalazi se u pobjedničkom timu;

    77% igrača koji udaraju u grudi nakon postizanja gola nalazi se u pobedničkom timu.


Pored toga, podaci su pokazali da timovi koji slave zagrljajima, „bacanjem koske“ i na neki drugi način koji uključuje fizički kontakt imaju 50% veće šanse za pobjedu. Sa druge strane, odsustvo slavlja je najgore slavlje, pa je 49% takvih igrača član tima koji gubi.Studija je pokazala da „moćna poza“ najboljeg strijelca Lige šampiona Cristiana Ronalda predstavlja oblik slavlja koji ima najveće izglede da dovede do novih uspjeha za tim. Istraživači su ukazali na to da igrači treba da proslavljaju tako što će zauzimati što više prostora, podizati glave i širiti ruke i noge tokom slavlja.


Navijači koji se smješe igračima također ostavljaju ogroman utisak na učinak timova. Studija je pokazala da onda kada vide ljude koji im se smješe, sportisti će za 12% poboljšati svoj učinak.


Pred finalnu utakmicu Lige šampiona, navijači mogu da podijele sopstvene proslave pogodaka njihovih omiljenih timova na društvenim mrežama uz hešteg #StartSomethingPriceless ili #ZapocniNestoNeprocijenjivo. Sportski psiholog i autor studije, Bredly Bush, koji je također jedan od vodećih stručnjaka u polju promijenjene sportske psihologije, podijelio je svojih top 5 savjeta kako da neko postane neprocijenjivi navijač:


Budite glasni i ponosni – glasovna podrška može da podstakne vaš tim da se potrudi za još 7% i pomaže im da blokiraju umor.


Pjevajte bez prestanka – što više, to bolje, jer tako pomažete da se održi dobra atmosfera igranja. Iskažite svoju podršku – transparenti, zastave i plakati su jasni vizuelni pokazatelj ogromne podrške i poboljšavaju igru fudbalera za 8%. Osmijeh – nada, ponos i sreća su odlični motivatori i mogu da se iskažu osmijehom. Ovo za rezultat može da ima čak 12% veći intenzitet igre fudbalera. Kako navijači, tako i fudbaleri koji igraju u finalu Lige šampiona treba da nose boje svog kluba.