Savjeti za uspješniji brak

getty images

Tražite čarobnu formulu dugog i sretnog braka? Nažalost, ona ne postoji ali kako je rekao sam Erich Fromm, američki psihoanalitičar, ljubav je umijeće i održati ju znači uložiti malo truda, a ne očekivati da će brak funkcionirati sam od sebe.

Najviše problema u braku posljedica je loše komunikacije. Partneri najčešće pretpostavljaju što ono drugo misli, umjesto da pitaju što je problem. Ti nesporazumi se gomilaju i uzrokuju bespotrebne svađe, tvrde bračni terapeuti.


Veliki sukobi obično ne izbijaju prvih šest mjeseci braka. No, kako vrijeme odmiče vjerojatno ćete se s partnerom sukobiti oko, primjerice, financija, dosade, izbora putovanja ili podjele kućanskih poslova. Također, i partnerove navike, koje su vam jednom bile simpatične, vrlo će vas vjerojatno početi smetati.


Tijekom druge i treće godine braka, život postaje malo složeniji. Poslovni stres i djeca mogu vas iscrpiti do te mjere da se ne stignete posvetiti partneru. Parovi koji se tada osjećaju nesretno i neispunjeno, često prekidaju brak tijekom ranih godina bračne zajednice.


Studije koje su proučavale partnere koji su zajedno oko 45 godina, pokazale su kako postoje zajedničke karakteristike koje brak čine dobrim.  Parovi često ističu kako je za skladan brak potrebno sljedeće:  


  • Partneri trebaju biti najbolji prijatelji
  • Brak je sveta obveza
  • Iskreno voljeti jedno drugo
  • Slagati se oko ciljeva i očekivanja
  • Biti optimističan i smijati se zajedno

Poput vjenčane torte, niti brak ne može biti uspješan, ako ne sadrži prave sastojke.