Kako preboljeti nevjeru

Esmirna Barrera

Kada afera tek izađe na vidjelo, oba partnera osjećaju da se njihov svijet srušio. Ostaje pitanje može li jedna takva izdana veza preživjeti novonastalu situaciju?

Saznate li da vas je partner prevario vjerojatno se u vama događa bujica emocija kao što razočarenje, tuga i bol. Razmišljate o svemu i tražite uzroke. Iako je prekid već sam po sebi težak i sputava vas u nastavku vođenja normalnog života, prevara može samo pogoršati stvari. Razvod, ukoliko ste u braku ne mora biti jedino preostalo rješenje. Uz pomoć stručnog savjetnika i puno uzajamnog truda, parovi mogu ponovno izgraditi vezu - i to jaču i čvršću nego što je bila ranije.

Dolazi do ljutnje i tuge, javljaju se tjeskoba i depresija. I iako vam se trenutno čini kao da nemate snage za dalje i da više nikada nećete naći novu ljubav, varate se. Smirite se i provedite prvih par dana u miru i sami.

Ne tugujte predugo i pročitajte savjete kako što brže preboljeti prekid usred prevare i krenuti dalje. Zaboravite na osobu koja radi svojeg postupka nije vrijedna vaših suza i boli.

Kada se nevjera dogodi, važno je biti iskren, a to se osobito odnosi na partnera koji je varao. Pitanja koja ćete postavljati partneru možda ostanu bez odgovora, ili vam se oni neće svidjeti... Možda je najbolje "pokriti se po ušima" jednom kada je sve gotovo i ne kopati po detaljima. Ovo je važan savjet ako ste donijeli odluku da ćete oprostiti.

Definirajte zajednički cilj u vezi. Ako želite održati brak ili vezu nemojte nagliti s odlukama i donositi ih u stanju emotivnog kaosa. Vjerojatno je potrebno neko vrijeme kako biste realno sagledali situaciju i vidjeli može li se natrag. Neke veze prežive nevjeru, ali niti jedna na isti način. Budite spremni nositi se sa svojom odlukom.

Oprost je često najteži dio oporavka od nevjere. Ono ne dolazi lako niti brzo – ponekad se radi o procesu koji traje čitav život.  Nemojte se služiti oprostom kako biste prikrili neke neugodne probleme s kojima se ne želite suočiti. Naknadno, partneru ne spominjite njegovu nevjeru i ne vraćajte se na tu temu.