Koncerti Mirze Redzepagica i Merite Bavcic sa Jeronimom Maya

SNL

Jeronimo Maya, vrhunski flamenko gitarista iz Madrida koji potiče iz porodice sa tradicijom sviranja flamenka dugom oko 100 godina, jucer je stigao u Sarajevo i narednih ce sedmica boraviti i raditi na projektu fuzije flamenka sa sevdahom i balkanskom muzikom.

Jeronimo Maya, vrhunski flamenko gitarista iz Madrida koji potiče iz porodice sa tradicijom sviranja flamenka dugom oko 100 godina, jucer je stigao u Sarajevo i narednih ce sedmica boraviti i raditi na projektu fuzije flamenka sa sevdahom i balkanskom muzikoOvaj umjetnik je praunuk čuvenog Ramona Montoye, gitariste koji važi za začetnika virtuozne flamenko gitare. Njegov otac Felipe Maya, gitarski pedagog i izvodjač i djed Ricardo Losada el Yunque, poznati flamenko pjevač, naučili su ga da diše, živi i poštuje flamenko, učinivši ga sastavnim dijelom njegove umjetničke persone.

..............................


Jeronimo Maya je počeo svirati gitaru sa 4 godine a kada je imao 7 godina je održao prvi koncert u Madridu a već sa 11 godina je postao virtuoz na gitari i dijeli scenu sa doajenima flamenko muzike, Paco de Luciom, pjevačem Enrique Morenteom te 'ocem flamenko gitare' maestro Sabicasom. Smatra se jednim od najboljih gitarista Španije.

..............................


Čuvši zvuke sevdalinke, s kojim se prvi put susreo u Granadi slušajući izvedbe Merite Bavčić, bosanske pjevačice koja je tamo provela izvjesno vrijeme, Jeronimo se oduševio ljepotom bosanskohercegovačke pjesme i pozvao je da gostuje na njegovim koncertima diljem Andaluzije. Merita, članica sarajevske flamenko grupe 'Los Jaleos' koja je saradjivala sa bosanskohercegovačkim flamenko gitaristom Mirzom Redžepagićem je spojila ovu dvojicu gitarskih virtuoza nakon čega se izrodila ideja o zajedničkom projektu.

Ideja umjetnika je da kroz koncertne aktivnosti predstave dvije kulture i muzičke tradicije spajanjem tradicionalne muzike naroda BiH sa španskim flamenkom. Izvođenjem muzičkih tema BiH pjesme u spoju sa zvucima flamenka nesumnjivo bi rezultiralo jednim novim zvukom. Na taj način se, kreativnom i savremenom inovativnom reinterpretacijom tradicionalne pjesme pomjeraju granice ovog žanra, njen jezik se osvježava, ona doseže do nove publike i prenosi se do novih kulturnih prostora.

................................


Iako fuzija tradicionalne muzike naroda BiH sa drugim muzičkim žanrovima (poput jazza, rocka, funka, klasične muzike itd.) nije nova stvar, ova kombinacija bi nesumnjivo bila zapažena kod domaće publike i, nadajmo se, ostavila traga i poslužila kao inspiracija za istraživanjem i razvijanjem novih umjetničkih formi budućim umjetnicima naše zemlje.

Tokom Jeronimovog boravka u BiH pored koncerata, umjetnici će snimati zajednički album te će se organizovati gitarski masterclass za sve zainteresirane gitariste države i regiona u suradnji sa Institutom za muziku, teatar i multimediju - IMTM.

Koncerti će biti organizovani u sljedećim gradovima:

29.09. Konjic - Kamerna sala Doma kulture 
02.10. Banja Luka - Banski dvor
04.10. Sarajevo - Dom Oružanih snaga BiH 
07.10. Novi Pazar - Kulturni centar Novi Pazar

Koncerti u Sarajevu i Banja Luci su podržani od strane Ambasade Španije u BiH.

Ulaz na sve koncerte je besplatan.