Esencijalne stvari koje su vam potrebne za putovanje

getty images, snl

Mnogim ljudima putovanje je omiljena strast i svi tražimo savršen bijeg od svakodnevne rutine.

Bez obzira idete li na vaše prvo ili stoto putovanje, uvijek je dobro znati kako ga što bolje iskoristiti i istodobno imati i novca za hranu i stanarinu nakon putovanja, i naravno, koje stvari ne zaboraviti ponijeti i što spakirati sve što će vam trebati u najmanji mogući kofer, jer naravno, nitko ne voli uokolo vući tešku prtljagu (posebice jer ćete se vrlo vjerojatno vratiti s još toliko stvari kupljenih na putovanju). 


U posljednje vrijeme javlja se veliki broj jeftinih karata niskotarifnih aviokompanija. Karte su jeftine, između ostalog, jer je u kartu uračunata samo ručna prtljaga određenih dimenzija. Za neke ljude mali kofer za 7 dana putovanja može predstavljati problem pa ćemo vam pomoći s pakiranjem.


Vrsta i veličina kofera ili putni ruksak koji ćete koristiti ovisi o dužini putovanja. Preporučujemo da proučite našu listu za pakiranje koja će ovaj proces učiniti bezbolnim.


Postoji jedna rečenica vezana uz pakiranje i putovanje: Prije samog puta, sve što planiraš uzeti sa sobom stavi na jedno mjesto i onda prepolovi odjeću i duplaj novac. Novac zauzima malo mjesta i definitivno vam neće biti višak, dok pak odjeća zauzima previše mjesta i sigurno vam sve što planirate ponijeti neće trebati.


Što ćete od odjeće nositi sa sobom ovisi o klimi mjesta u koje putujete. Nemojte pretjerivati sa količinom jer sigurno nećete sve nositi. U svakom gradu postoje dućani ako će vam nešto zatrebati, a niste ponijeli od doma. Birajte odjeću koja se previše ne gužva i boje koje ćete moći uskladiti u više kombinacija.


  • Donji veš i čarape – koliko dana ste na putu toliko komada + 2 komada za rezervu.
  • Hlače – jedan do dva komada, plus jedne staviti na sebe, nekoliko komada kratkih hlača
  • Majice – opet možete prema broju dana koliko ćete biti na putu
  • Košulje – ako planirate avanturistički put onda vam vjerojatno neće trebati
  • Za ljetovanje ne zaboravite kupaći kostim (i ne, ne treba vam za svaki dan drugi)
  • Kapu, šešir staviti odmah na glavu da ne zauzima mjesto u torbi.
  • Raspitajte se da li morate nositi ručnik ili oni postoje u vašem odabranom smještaju.
  • Ako je hladno, jaknu stavite na sebe, dodatna jakna vam stvarno nije potrebna, samo će vam zauzeti puno mjesta u torbi.
  • Za put preporučamo tenisice, a eventualno neke cipele stavite u torbu. 
  • Još vam može zatrebati: pidžama, remen, šal, papuče...