Obratite pažnju na ove stvari prilikom odabira dezedoransa

getty images, snl

Vjerojatno ste unatoč visokim temperaturama 30 i više, primijetili da postoji znojenje zbog napora ili vrućine, koje i nema baš tako neugodan miris, i znojenje koje prati stres i u pravilu je jezivo neugodno ne samo za osobu koja se znoji nego još više za njenu okolinu koja u pravilu trpi, u njenom društvu šuti, a iza leđa se smrdljivce ogovara.

Uvijek je pravo vrijeme da posvetimo pažnju higijeni i napravimo odgovarajući odabir kada je njegovanje pazuha u pitanju. Nekada su muškarci koristili sve što im je padalo pod ruku (ili novogodišnju jelku). Danas je tehnologija unapređenja, pa pored brojnih mirisa nudi nam se i bezbroj mogućnosti - sprej ili stik, oni koji ne ostavljaju fleke, 7 u 1, efekt hlađenja, sportski, elegantni i tako u nedogled.


Činjenica je da znoj u trenutku izlučivanja nema miris, i da on postaje neugodan tek procesom raspadanja tvari koje smo izlučili. Očito je i da su otpadne tvari, dok smo pod stresom, potpuno drugačijeg sastava.


Postoje osobe koje ne koriste ni dezodoranse i ni antiperspirante u strahu od opasnih kemikalija i ne obaziru se na to da neugodno mirisati na radnom mjestu ili u društvu jednostavno nije pristojno i da na taj način vrijeđaju osobe s kojima dolaze u kontakt.


Mnogi čak ne znaju razliku između dezodoransa i antiperspiranta. Antiperspiranti sadrže kemikalije koje začepljuju pore i na takav način sprečavaju znojenje, dok dezodoransi dopuštaju znojenje, ali suzbijaju neugodan miris znoja te zbog svojih antiseptičkih dodataka istodobno uništavaju bakterije koje uzrokuju taj miris.
Problem znojenja Vjerojatno nećete definitivno riješiti ni upotrebom antiperspiranata i dezodoransa jer su svi oni optuženi da sadrže kemikalije opasne za zdravlje.
Medijsku buru izazvali su rezultati nedavnih istraživanja koji su aluminij, sadržan u antiperspirantima i dezodoransima, doveli u vezu s obolijevanjem od raka dojke, pa čak i od Alzheimerove bolesti.


Francuska agencija za zdravstveni nadzor proizvoda (AFSSAP) na temelju novijih znanstvenih istraživanja preporučuje smanjenje maksimalne dozvoljene koncentracije aluminija u kozmetičkim proizvodima.  AFSSAP smatra da „korištenje antiperspiranata koji sadrže 20 posto aluminij klorhidrata ne može jamčiti zdravstvenu sigurnost za potrošače“ te sugerira ograničavanje koncentracije aluminij klorohidrata u kozmetičkim proizvodima na 0.6 posto, izbjegavanje korištenja proizvoda koji sadrže aluminij klorohidrat na oštećenoj koži, pogotovo ne nakon brijanja pazuha te ako postoje manja oštećenja kože - korištenje antiperspiranata koji ne sadrže aluminij klorohidrat.


Osobama koje se umjereno znoje antiperspiranti nisu potrebni, njima će neugodne mirise uspješno suzbiti nanošenje neke varijante dezodoransa na čistu kožu. Najbolji su izbor dezodoransi na bazi eteričnih ulja jer najdulje zadržavaju svježinu, ali bez parabena i alkohola.


Za osobe koje pate od hiperhidroze, poremećaja koji se očituje u prekomjernom znojenju u području pazušnih jama, dlanova i/ili tabana, upotreba antiperspiranata u različitim oblicima je svakako opravdana.