Borba oca petero djece za njihovu veću samostalnost

SNL

Adrian Crook iz Vankuvera u Kanadi bije bitku protiv Ministarstva za djecu i porodični razvoj koje je njegovoj djeci zabranilo da samostalno koriste gradski prevoz dok ne napune 10 godina.

Prije dvije godine Adrian je počeo da navikava svoje četvoro starije djece, od 7, 8, 9 i 11 godina da autobusom putuju u školu. Želja mu je bila da umjesto da ih sam odvozi automobilom, svoju djecu učini samostalnijom, ali i bezbjednijom, pošto je vožnja autobusom statistički manje opasna od vožnje kolima. Također, korištenje javnog prevoza daleko je bolje za životnu sredinu, pa je time želio i da im razvije ekološku svijest. 

Godinu dana ovaj posvećeni tata vozio se zajedno sa svojom djecom i onda počeo da ih pušta da dio puta provode sami, da bi tek posle godinu i po dana dozvolio da čitav put do škole prelaze bez njega. Međutim, u avgustu 2017, Ministarstvo za djecu i porodični razvoj reagovalo je na osnovu anonimne prijave i nakon dvomjesečne istrage donijelo odluku da djeca ne smiju više da se voze bez nadzora odraslih. Tačnije, da “djeca do desete godine ne smiju da budu sama ni kod kuće, ni na ulici, ni u prevozu.”

“Kada su se susreli sa mnom na kraju istrage, pohvalili su moje roditeljstvo i konstatovali da nisam zanemario djecu već da sam pokazao više nego dovoljno posvećenosti, posebno pri učenju djece da koriste javni prevoz. To bi u razumnom svijetu bilo dovoljno. Ali zašto su onda zabranili aktivnost koja u prethodne dvije godine nije dovela ni do kakvih negativnih posljedica?” pita se Adrian.

On smatra da je Ministarstvo svoju odluku donijelo na osnovu strahova a ne činjenica. “Umjesto da podrže odgovorno roditeljstvo, oni su izabrali da izbjegnu bilo kakvu odgovornost,” zaključuje on. A statistika zapravo pokazuje da je autobus 24 puta bezbjedniji od drugih prevoznih sredstava, uključujući i auto – najčešći uzrok smrti djece od 5 do 14 godina upravo je vožnja u automobilu. Osim toga, oblast u kojoj njegova porodica živi, po stopi kriminala bezbjednija je nego većina mjesta u vrijeme kada je odrastala prethodna generacija, kojoj niko nije branio ono što se danas brani njegovoj djeci. 

Trenutno, ovaj nepokolebljivi tata prikuplja novac za pravnu bitku da bi se izborio za normalnije djetinjstvo kako svoje djece, tako i drugih mališana kojima je uskraćena mogućnost da izgrade svoju samostalnost. “Vlast mora da djeluje na osnovu činjenica, a pod uticajem strahova. Ako se propisi donose linijom manjeg otpora, naša djeca su na gubitku,” poručuje on.