Ovo je priča o modnom carstvu Ralph Lauren

getty images, snl

Povijest poznati brand Ralph Lauren započeo je 1967., kada je i sam Ralph Lauren.

Ralph Lifshitz rođen je 14. listopada 1939.  u New Yorku, kao najmlađi od četvero djece rusko-židovskog para koji je imigrirao u SAD. Majka Frieda bila je umjetnica, a otac Frank soboslikar.  Još kao tinejdžer promijenio je svoje prezime u Lauren i hodao po Bronxu, gdje je živio, u neobičnom modnom stilu – vojnim uniformama i jaknama od tvida.  Htio biti novi Joe DiMaggio. Odrastao je na ulicama Bronxa baveći se sportom. Želio je biti jednog dana poznati sportaš, poput slavnog Joea DiMaggia, ali životni put ga je odveo na drugu stranu.

Dvije je godine studirao ekonomiju i poslovanje na Baruch Collegeu, zatim je prekinuo studiranje i prijavio se u vojsku, gdje je služio od 1962 to 1964. Nakon toga kratko je radio kao prodavač kravata.  Imao je 26 godina kada je tvrtki u kojoj je radio, počeo dizajnirati i prodavati svoje kravate, inspiriran europskim stilom. 

Bilo ih je teško prodavati, a onda mu je jedan kupac kupio tisuću komada.  Bloomingdale u kojem je tada radio tražio je od Ralpha da makne etiketu sa svojim imenom s kravata, što je on odbio.  Godine 1967, pod svojim je brandom "Ralph Lauren"  prodavao svoje kravate kao dio Polo kolekcije, iako on sam nikada nije igrao polo.  Svoju prvu kolekciju odjeće lansirao je u ranim sedamdesetima i osvojio nagradu Coty American Fashion Critics, što mu je dalo vjetar u leđa da otvori svoj prvi butik.
Postao je poznat po polo majicama kratkih rukava s ovratnikom, koje je prodavao u 24 boje. Te su majice i brand postale klasik, a otada su takve vrste majica ostale poznate kao "polo-model".  Ralph Lauren postao je prepoznatljiv brend i jedan od najpoznatijih odjevnih brendova u svijetu. Njegova odjeća sinonim je za američke šminkere s prepoznatljivim logotipom, a svake godine njegovi se prihodi broje u milijunima američkih dolara. 


Prema pisanju Forbesa, bogatstvo mu se procjenjuje na oko 6 milijardi dolara.  Prednjačio je u modnom svijetu sve do 2011. godine kada se na tržištu pojavilo ime Michaela Korsa.  "Nikada nisam želio biti dio modnog svijeta jer jednom, kada uđeš u taj svijet, zapravo si izvan njega", rekao je jednom Ralph Lauren.  

Pored toga što su skladno krojena, direktorska odjela su i danas podjednako važni i esencijalni komadi odjeće, iako su se tijekom prethodnih nekoliko decenija ukusi promijenili i kravate postale daleko opuštenije, zahvaljujući, velikim dijelom, vizionarskom dizajnu Ralpha Lauren .

Lični stil Ralph Laurena predstavljen je dobro iznošenim džinsom i kaubojskim čizmama, uparenim sa smokingom i savršeno skrojenim puloverima, pojačavajući načine na koji izvanredno kombinirani američko/britanski stilovi inspiriraju muškarce širom svijeta i donose im eleganciju. Vjerojatno najuspješniji i najdugovječniji američki dizajner, Ralph Lauren širi svoj utjecaj među svjetskom populacijom, kreirajući sve od garderobe, parfema, preko kućnog dekora i kompliciranih satova do naširoko uspješnih restorana.Od kada je pokrenuo svoj biznis prije pola stoljeća, ovaj dizajner je postao legendaran ne samo zbog prepoznatljivog stila i dugovječnosti u često nestabilnoj industriji, već i zbog toga što prezentira svoju garderobu u kontekstu višestrukih stilova, dostupnih po relativno normalnim cijenama i dostupnih svima koji stupe u njegove prodavnice širom svijeta. Stilski mag koji je prošle godine napunio osamdeset godina, postavio je standarde za sve koncept radnje sa svojim impresivnim buticima, u nekim slučajevima i vilama, koje su opremljene svim pratećim namještajem, umjetničkim djelima i asesoarima, odajući eleganciju i viziju ovog čovjeka.

Godine 2015., nakon 48 godina,  povukao se s čela vlastite tvrtke "Ralph Lauren Corporation", ali je ostao prisutan kao glavni kreativni direktor i izvršni predsjednik. Prethodne godine, ovaj čovjek je uspio da povrati kontrolu nad javnim biznisom svoje kompanije, koja je u istom periodu postala bogatija za 7 milijardi dolara.