Izborite se s uraslim dlakama na bradi zauvijek

getty images, snl

Brijanje, bilo ručno ili električnim aparatom, djelomično uništava hidrolipidni film, čime se dijelom gubi prirodna zaštita kože i olakšava rast patogenih klica.

Ta svakodnevna mehanička iritacija izaziva kožnu abraziju. No, postoje i drugi problemi koje brijanje izaziva ili pogoršava, a koje treba liječiti ili spriječiti. Iako nisu vidljive, urasle dlake česta su pojava i stvaraju problem koji može da prouzrokuje bol. Srećom, lako ih se riješiti.

Uzroci?


Problem uraslih dlaka se pojavljuje kada se pretjerano skraćuju, a time i ostaju zarobljene u folikulu, te počinju da rastu ispod kože umjesto nagore spolja.  To Izaziva iritaciju kože i crvene bubuljice koje sa svakim brijanjem izgledaju gore, a ponekad može da se razvije čak infekcija.

Kako spriječiti?


Prije svega redovno ljuštiti epitel. Zahvaljujući tome uklanjaš mrtvi dio epitela, čime se oslobađaju i dlačice zarobljene ispod njega. Pored toga primjenjuj odgovarajuću hidrataciju. Koža bude mekša i dlačice se kroz nju lakše probiju. Uvijek ostavi brijanje za kraj tuširanja i koristi oštar brijač. Ako je tvoja koža sklona iritaciji trebaš se brijati u smjeru rasta dlaka da se folikuli ne bi deformirali. Ne napinji kožu prilikom brijanja kako ne bi se dlačice previše skratile (odnosno odrezale ispod površine kože).

Kako se boriti protiv uraslih dlaka?


Natopi peškir u vrućoj vodi, stavi na kožu i ostavi nekoliko minuta kako bi dlake omekšale. Pomoću sterilne pincete izvuci kraj dlake ispod kože i ostavi ga na nekoliko dana prije nego što ga iščupaš, tako da se koža oko njega može da oporavi i da je drugi put dlaka bez problema uspije da probije. Očisti kožu radi sprječavanja infekcije.