Zašto nosimo Seiko?

getty images, snl

Cilj Seiko-a sa svakim novim modelom je da naprave "kralja satova" koji će biti atraktivan, tačan, precizan i udoban za nošenje. I svaki put kada u tome uspiju, oni se ne zaustavljaju.


1960. godine Seiko je predstavio luksuzan sat dizajniran da bude precizan, trajan, ergonomski oblikovan i estetski privlačan - jednom riječju, najbolji. Sat su nazvali, pogađate, Grand Seiko.

Prvi Grand Seiko, kojeg je proizvela Seikova podružnica Suwa Seikosha, u to vrijeme zadužena za izradu muških satova, bio je klasični model s tri kazaljke, a pokretao ga je novi kalibar 3180 na ručno navijanje s 25 rubina, 45-satnom rezervom snage i dnevnim odstupanjem od +12 do -3 sekunde. Grand Seiko bio je prvi japanski sat kojeg je Službeni biro za kontrolu kvalitete satova (preteča COSC-a) ocijenio odličnim.

Seiko je 1964. godine na tržište plasirao novi model, Grand Seiko Self-Dater, koji je imao dodatnu funkciju kalendara, bio je vodootporan do 50 metara i imao je kalibar s 35 rubina.

Nakon Self-Datera uslijedio je model 44GS iz 1967., kojim je definiran upečatljivi vizualni identitet kolekcije Grand Seiko, a koji se odlikuje klasičnim dizajnom, čistim, proporcionalnim linijama i finom završnom obradom. Iste godine predstavljen je i prvi automatik, model 62GS, kojim je započet niz poboljšanih modela nagrađenih za izvrsnost u Ženevi. Kroz sedamdesete kolekcija Grand Seiko nastavit će uzlaznom putanjom kvalitete i pouzdanosti.Krajem osamdesetih, točnije 1988. proizveden je prvi kvarcni Grand Seiko, model 95GS, koji je odstupao samo deset sekundi godišnje. Seiko je i kod kvarcnih modela nastojao sve dijelove proizvoditi u vlastitoj manufakturi pa je tako započeo praksu uzgoja kristala kvarca. Kruna uspjeha na području kvarcnih mehanizama za Seiko je bio kalibar 9G83 iz 1993., koji je imao inovativni brzi mehanizam promjene datuma (eng. Instant Change Date Mechanism, brzine 1/2000 sekunde), sustav prijenosa energije s dva pulsa koja su mogla pokretati velike i teške kazaljke netipične za kvarcne satove, vijak za preciznu regulaciju mehanizma i sigurnosno zapečaćenu strukturu, koja je sprječavala prodor prašine i vode te štitila mehanizam od naglih promjena temperature.


Ovaj japanski proizvođač satova najvećeg kvaliteta, u izradi satova je obradu najfinijih prirodnih materijala podigao na viši novi. Svaki detalj u svakom Seiko satu je obrađen i sklopljen u jednoj istoj fabrici, što ovog japanskog proizvođača čini jedinstvenim u svijetu.

Zašto nosimo Seiko?


Direktor za dizajn u Seiku, objasnio je filozofiju kojom se kompanija vodi skoro devet decenija. Prije svega, ta filozofija je jednostavna i jasno određena – sat mora da bude napravljen tako da traje koliko i čovjekov život, pa i duže. Također, on mora da bude pouzdan usprkos godinama rada i ne smije biti lako lomljiv. U dizajniranju komplikovanijih Seiko satova, inženjeri imaju priliku da se bolje izraze, a pritom se obraća pažnja i na to da se satovi dizajniraju u skladu s japanskom kulturom i tradicionalnim smislom za ljepotu.