Zašto je lan idealna tkanina za ljeto?

getty images, snl

Teško je zamisliti više prikladan materijal za ljetnu sezonu od lana, čija popularnost raste svake godine.


Mnogi modni stručnjaci smatraju da je lan prapredak svih tkanina. Tragovi upotrebe lana u odijevanju stari su i do 5000 godina. O tome govore slike na grobnicama i svetištima u Tebi. Lan su nosili graditelji egipatskih piramida, u ne baš idealnim klimatskim uvjetima. Kada gledamo filmove čija se radnja odvija u grčko ili rimsko doba, vidimo da se ta komotna i laka odjeća zadržala do danas. Toge, tunike, ogrtači i ostala komotna i laka odjeća od lana je bila sastavni dio te kulture. I muškarci i žene su nosili lanenu odjeću. Najvažniji razlog tome je komfor.


Dolaskom toplijih dana, biramo laganije materijale i odjeću, koja dopušta koži da diše. Izbor  je veliki, a moramo i napraviti razliku između odjeće za posao, odjeće za izlete  i one za godišnji odmor. Najbolji ljetni materijal je definitivno lan.  I kod lana postoje razlike. Na tržištu postoje razne vrste modnog lana. Obični lan se koristi najčešće. Lan sa sjajnim premazom ima dodatnu čvrstinu i poseban izgled. Odjevni predmeti od gušćeg ičvršćeg tkanja se mogu koristiti godinama. Materijal s takvim kvalitetom se može nositi više sezona.
Lan nudi savršenu ravnotežu između elegantnih i casual odjevnih kombinacija u vrućim ljetnim danima. To znači da možete nositi hlače i blejzer na visokim temperaturama, a istovremeno eliminirati rizik neugode i mrlja od znoja.

Nemojte se bojati uložiti u dobro odijelo od lana koja može upotpuniti vaš ormar.


Usto, lan se sjajno slaže s još jednim prirodnim materijalom, traperom, a ako već nije, kombinacija izblijedljelih traperica i bijele lanene košulje trebala bi postati vaša ljetna uniforma - uparena s udobnim mokasinama.


Ako su vaša jutra pretrpana obavezama i radite bez predaha, obucite običnu bijelu majicu ispod lanenog sakoa, uparite to s farmerkama i spremni ste za pokret.