Europsko fudbalsko tržište teško rekordnih 25,5 milijardi eura

getty images, snl

Pet velikih europskih nacionalnih fudbalskih liga ostvarilo je u sezoni 2016/2017 rekordne godišnje prihode od ukupno 14,7 milijardi eura, pokazuju novi podaci savjetodavne kuće Deloitte.

Prvo mjesto pripada engleskoj Premier ligi s rekordnim prihodima od 5,3 milijarde eura, uz rekordne godišnje prihode svakog od ukupno 20 klubova. Drugoplasirana španska La Liga uvelike zaostaje za tom brojkom s generiranim prihodima od 2,9 milijardi eura. Rezultat je snažno podupro 20-postotni skok prihoda od prodaje prava na televizijsko emitiranje.Treće mjesto pripalo je njemačkoj Bundesligi s ukupnim prihodima od 2,8 milijardi eura. Nijemci su time zadržali snažan tempo rasta prihoda na godišnjem nivou, od 15 posto. Ujedno su potvrdili poziciju lige s najvećom posjećenošću utakmica, od prosječnih nešto više od 40 hiljada gledalaca po utakmici.Četvrta je talijanska Serie A čiji su prihodi prvi put premašili dvije milijarde eura i uvećani su za osam posto u odnosu na prethodnu sezonu. Na petom je mjestu francuska Ligue 1 s prihodima od 1,6 milijardi eura.U Deloitteu ističu da financijski rezultati fudbalske sezone 2016/2017 odražavaju novo razdoblje poboljšane profitabilnosti i financijske stabilnosti europskih fudbalskih klubova. Primjećuju da je Premier liga imala koristi od rekordnih ugovora o pravima emitiranja, kao i od poslovanja u reguliranom poslovnom okruženju pod paskom odredbi UEFA Financial Fair Playa i vlastitih mjera kontrole troškova lige.

“Prije samo desetak godina 60 posto klubova Premier lige bilježilo je operativne gubitke, dok su u sezoni 2016/2017. svi klubovi poslovali s dobiti”, rekao je Dan Jones iz Deloitteove sportske poslovne grupe.

Tome valja dodati da su u 10-godišnjem razdoblju prihodi klubova Premier lige prvi put u povijesti rasli snažnije od plata.