Da li je ovo najhrabriji čovjek na svijetu?

getty images, snl

Preživio je izlete na oba pola i streljački vod - istraživač i predstavnik Officine Panerai Mike Horn (Majk Horn) podijelio je svoja iskustva bliske smrti.

Gdje je Mike sada?

Pitaju se na web stranici Majka Horna. Prije toga, istraživač, iskreno, bi mogao biti bilo gdje. Dodiruje oblak na vrhu od 8.000 metara. Pliva s morskim psima u Cape Town-u. Prolazi kroz Južnu Ameriku (pješice), stupa po Sjevernom polu (u mraku), prati ekvator po svijetu (solo, čuva se za povremeni streljački vod).

No, upravo sada, 51-godišnjak skakuće na plaži Adraga u Portugalu, u sumrak, bosonog i go do pojasa. Jak i širokih ramena s pramenom srebrene kose, s osmijehom koji bi osvijetlio polarnu zimu i čvrst stisak ruke, Horn je avantura.
Nalazimo se u blizini grada Sintre, na portugalskoj atlantskoj obali. Horn je proveo dan u fotografiranju, potresen jesenjim vjetrovima koji pušu sa oceana, sve u interesu pomaganja dugogodišnjim sponzorima svojih izazivačkih avantura, poznate talijanske firme satova Officine Panerai, koja ima dugu povijest u pružanju podrške nautičarima i istraživačima.

Neki sredovječni muškarci bi mislili da je to teško. Ti sredovječni muškarci nisu žrtvovali vrhove prstiju na smrzotini i računali amputacije kao "jedna od prednosti posla". No većina muškaraca nije Horn, otac dvije odrasle kćeri koji je izgubio suprugu od raka dojke, ali je bio iskren u svojoj ponudi da umre zajedno sa njom prije nego što je preminula. Zapravo, nitko nije Horn, vjerojatno najveći živući svjetski istraživač.

Južnoafrički avanturista odrastao je lutajući divljinom izvan dvorišta u Johannesburgu. Kao tinejdžer, u vojsci je imao svoje prvo iskustvo testiranja granica ljudske izdržljivosti. Imenuje svog oca, akademika za igranje ragbija, kao heroja koji ga je tjerao na sve veće visine. Kao što bi stariji Horn rekao svom sinu: "Ako te tvoji snovi ne plaše, onda nisu dovoljno veliki."

Njegov otac, koji je umro kad je Horn imao 18 godina, ne bi bio razočaran. Ovaj čovjek s diplomom u znanosti o ljudskom kretanju trenutno je u sredini dvogodišnjeg kružnog putovanja svijeta preko oba pola. Već je 17 mjeseci u odiseji od 24 hiljade milja. Šta je sad na rasporedu?

"Ja, ja", odgovara tvrdim akcentom, "jednostavno zato što sam prešao Antarktiku puno brže nego što sam ikada očekivao".

Za taj put epskog razmjera nazvan Pole2Pole, Horn je spakirao hranu za 120 dana. Radeći iz svoje baze u švicarskom gradu Les Moulins, izvodio je računice iz prethodnih ekspedicija koje su poduzeli Norvežani, gosp. Børge Ousland i Rune Gjeldnes. Shvatio je da bi mogao prijeći 5.100 km za otprilike 110 dana, manje-više. Kasnije se ispostavilo, da je završio putovanje za 57 dana.

"Pedeset i šest dana i 22 sata!" pojašnjava s osmijehom. Završio je putovanje skoro u pola predviđenog razdoblja. Na koji tačno način?

"Promijenio sam svoj biološki sat", odgovora Horn zapravo, kao da govori o mijenjanju čarapa. "Umjesto 24-satnog dana kao što vam sat predviđa, ja sam napravio 30-satni dan."

Mogao je to učiniti jer je na južnom polu djelovao u 24-satnom suncu, "i nikada se nije smračilo". Pod "normalnim" uvjetima - to jest, 24-satni dan kojeg mi smrtnici poznajemo - Horn je spavao pet sati, jeo pet sati i hodao 14 sati.

"Ali u 30-satnom danu spavam pet, jedem pet, ali hodam 20. Tako svaki četvrti dan dobivam dan. Tako, mijenjanjem biološkog sata i samim provođenjem više vremena vani, iznenada 57 dana postaje realnost."

Horn je ovdje na gostoljubivom terenu, 45 minuta izvan Lisabona, uzimajući kratki odmor od svoje Pole2Pole ekspedicije kako bi brifirao sponzore o svojim globalnim putovanjima. Ključni među njima je i Officine Panerai. Od svih firmi satova s kojima bi ovaj neustrašivi čovjek mogao surađivati, zašto baš oni? "Jer su oni vjerovali u mene od početka", kaže on.

Bilo je to brak koji je nastao u ekstremnim dijelovima planeta. Za svaku ekspediciju koju je Horn završio, Officine Panerai je napravio određeni sat, uvrštavajući dostavljene  specifikacije.

"Na primjer," kazuje ", temperature s kojima ću se susresti. Na ekspediciji poput Pole2Polea bio sam na -70 ° C na Antartici, a onda prelazim ekvator na temperaturi do 40 ° C." Stoga je novi Officine Panerai PAM 307," ozbiljna alatka "koji je izgrađen tako da izdrži ekstremne vremenske temperature i pritisak - usput, ovaj planinar također je ronilac dubokim morima."Moraju napraviti sat gdje se ulje neće zamrznuti", nastavlja. "Tekući kristali se smrzavaju i u takvom scenariju vrlo je teško koristiti bilo koji GPS - morate zagrijati zaslone tekućeg kristala prije nego što saznate svoju lokaciju. Morate se moći osloniti na svoju opremu. Jer, za mene, očito, vrijeme je smjer. Vrijeme je položaj sunca. Vrijeme je gdje odredim svoj sjever i moj jug i moj istok i zapad "

Nasljeđe Officine Panerai ponudilo je temeljni mir. Osnovan u Firenci 1860. godine, njegovi su satovi u početku bili usmjereni na mornare, posebno na talijansku mornaricu. To su bili precizni instrumenti, zasigurno lijepo izrađeni, ali cijenjeni zbog njihove pouzdanosti. Kao što Horn to govori na elegantan način, ali sa snažnom frazeologijom koja mu je pomogla razviti paralelnu karijeru kao motivacijskog govornika: "Ono što radim, nije za novac, to je život. Nogometaši ili tenisači ili golferi - oni će izgubiti utakmicu. Mi gubimo život. A život ne računamo dolarima. Računamo ga ljudskim odnosima."

Do sada, Horn je imao sreće. Smrzotine za vrijeme 2002-2004 Arktos puta oko Arktičkog kruga dovele su ga do tog da mu palčevi budu "preraspodijeljeni a kosti izrezane laserom", kaže on olako. Moglo je biti mnogo gore. "U našem sportu, ako ga možete nazvati sportom, sretan si kad postaneš star. Obično izgubiti prst ili dva vam daje priliku da i dalje odete i pokušajte ponovno."

Doista, taj odlično odrađeni čelik doslovce mu je spasio život. "Kad sam se popeo na Broad Peak (na Pakistansko/Kineskoj granici) u 2010, koristio sam jedan od mojih Panerai satova kao učvršćivač. Zabio sam ga u pukotinu u stijeni, a zatim stavio konop oko njega, a zatim se spustio. Nisam imao drugog izbora - ostao sam bez pribadača - i taj sat bio je jedino u što sam najviše imao pouzdanja (zbog) kvalitete čelika koje koriste. Koristeći sat tako, uspio sam sići s planine. Inače bih se zaglavio iznad 8.000 metara. I već sam tamo bio predugo na nadmorskoj visini bez kisika. Tako da je bilo to ili umrijeti ", kaže jednostavno. "Ali morao sam tamo ostaviti sat."

Horn spominje još jedan susret sa smrću u svojoj 20 godišnjoj karijeri epskih istraživanja: incident u Africi 1999. godine, tijekom njegovog kruženja oko Zemljine pri nultoj stopi.
"Bio sam stavljen pred streljački vod u Demokratskoj Republici Kongo. Upucali su drugog tipa koji je uhvaćen sa mnom. Bio je to neko koga sam upoznao na putu - i možda je zapravo bio špijun. Ja nisam, ali su nas povezali."

To je bila poprilično napeta situacija koju još uvijek ne uzima zdravo za gotovo. Horn smatra da je imao pun život - pun u smislu da je potpun.

Doista, kad mu je žena bila bolesna s rakom dojke koji ju je i ubio u februaru 2015. godine, "Bilo je trenutaka kad sam rekao Cathy: Htio bih umrijeti s tobom. Djeca su dovoljno stara i na svom putu."

Zapravo, njezin odani muž je nastavio: "Da mogu zamijenio bih svoj život s tvojim životom. Ja bih umro za tebe. Zato što, onog momenta kada sam preživio streljački vod ostatak mog života bio je bonus. I taj bonus traje već 17 godina. Tako, kad se moja supruga razboljela, rekao sam," J ** i ga, ovo nije pošteno. Ja  moram umrijeti."

A ona je rekla: "Mike, ne smiješ umrijeti. Stvoren si da živiš. Sada živi za mene. Samo živi za oboje."
Dok se priprema za sljedeći dio Pole2Pole - sve do Himalaja i pokušaj osvajanja Zemu Peak-a, kojeg opisuje kao posljednju neosvojenu planinu na Zemlji - to je jasno mantra koju će Horn koristiti sve dok se bude mogao uspinjati, roniti, skijati i sanjati. Uskoro će ponovno biti u ekspedicijskom modu, konzumirajući do 12.000 kalorija dnevno

Ipak, on nije posve super-čovjek. On veselo priznaje da ima "gumenu ruku - čak i ako nisam za piće, uvijek može biti zavrnuta!" 

Što je onda učinio kako bi proslavio svoj 50. rođendan prošlog jula? Rezervirao nekoliko DJ-a i dogovorio plesanje i opijanje?

"Oh, bar da sam bio na mjestu gdje bih mogao imati DJ-a, plesati i opijati se, to bih učinio! Ali nije bilo ni blizu toga, pa sam to morao učiniti uzbudljivim. Zato sam htio dodirnuti nosoroga po leđima. Znači, osam sati sam uhodio nosoroga  u Namibiji!"

Onda se vratio kući, sjeo na kauč, okupan u znoju i gledao Game of Thrones?

"Nikad to nisam učinio, ha ha! Ne nikada! Ne gledam Netflix i odmaram. Ali, hej, ako me sponzoriraju, prelazim svijet, riskiram, trljam nosoroge, zašto ne?"