Sretan vam National Martini Day!

getty images, snl

Najjednostavniji i najstatičniji koktel, Martini slavi svoj dan 19. juna.

Prema nekim pričama, Martini je prvi koktel ikada napravljen, negdje u drugoj polovini 19 vijeka, dok ga neke druge priče vezuju za vrijeme kalifornijske Zlatne groznice, ali ni tu nije kraj. Dalje se šuška kako je Martini izumio jedan njujorški barmen, dok autor knjige o historiji Martinija, Barnaby Conrad III tvrdi kako je ovaj koktel nastao u San Franciscu.

Martini je sinonim za Ameriku i jedan od njenih glavnih obilježja; čak ga je i jedan američki satirista nazvao „jedinim američkim pronalaskom jednako savršenim kao sonet„.

Martini je koktel koji se pravi od džina i vermuta, s dodatkom masline ili kore limuna. Tokom godina, recept za koktel je mijenjan, usavršavan i isprobavan na najrazličitije načine, pa tako danas imamo nekoliko desetina recepata, ali izvorni Martini, kako poznavaoci kažu, pravi se na sljedeći način:

55 ml džina

15 ml vermuta

led

masline ili limun

Sipajte džin i vermut u čašu za miješanje s kockicama leda, dobro promiješajte, prespite u hladne čaše za Martini i začinite maslinom ili uvijenom limunovom korom.

Za miješanje dobrog Martinija koristite samo provjerena pića, a ono što obavezno treba znati je da, jednom kad otvorite vermut, gledajte da ga utrošite za dvije nedjelje, jer nakon toga gubi svoj ukus i ne preporučuje se za piće. Pored toga, za pravljenje izvornog Martinija koristite samo bijeli, francuski vermut.

Što se tiče ukusa, za vas koji ga možda još niste probali, Martini je suh, po malo gorak i hladan koktel, a maslina ili limun su tu da naglase gorčinu u piću. U svakom slučaju, u pitanju je jako, seksi piće u kojem podjednako uživaju i žene i muškarci, pa čak i čuveni James Bond.