Savjeti za bolji početak dana

getty images, snl

Nije jednostavno popraviti i uljepšati sve nezgodne jutarnje situacije, ali postoji nekoliko smjernica kako usmjeriti jutro u pravom smjeru tako da bi ostatak dana bio znatno bolji.

Ako ne volite jutro, ne možete da podnesete da vam se bilo ko obraća kada ustanete i do podne “mrzite cijeli svijet”, evo nekoliko savjeta kako da to promijenite i probudite se nasmijani. Znanstvenici kažu da nije jednostavno popraviti i uljepšati sve nezgodne jutarnje situacije, ali postoji nekoliko smjernica kako usmjeriti jutro u pravom smjeru tako da bi ostatak dana bio znatno bolji.

Doručak - preskakanje doručka nije zdravo! Iako to svi znamo, često odustajemo od tog prvog obroka jer kasnimo na posao, ne stignemo spremiti ništa zdravo ili jednostavno nismo gladni. Tijelo u jutarnjim satima bolje pretvara kalorije u energiju nego što je to u ostatku dana. Znanstvenici preporučuju jutarnji obrok u roku od 2 sata nakon buđenja.

Izađite na sunce - izlazak na sunce odmah ujutro definitivno razbuđuje vaše tijelo. Mnogo je istraživanja pokazalo kako je sunčeva svjetlost ono što sprječava proizvodnju melatonina, hormona koji govori tijelu da mu je potreban san. Uz to, sunce pospješuje raspoloženje i podiže energiju.

Ne odgađajte alarm - iako je gušt još 10 minuta produljiti alarm i ležati još par minuta bezbrižno u krevetu, svom tijelu radite više štete nego koristi. Razlog je tome što se tijelo ne stigne u tako kratkom roku opustiti, već samo nakratko tonemo u polusan. Takav kratak san je nekvalitetan te samo oduzima vrijeme.

Planirajte unaprijed - stvar koju morate napraviti i prije nego odete spavati. Ne mora biti plan koji će točno iz minute u minutu određivati što morate raditi, već je dovoljno odrediti koje su najvažnije stvari koje morati obaviti, pogotovo u samom početku dana. Primjerice, pripremite odjeću za drugi dan ili pribavite namirnice za zdrav doručak kako ne biste morali ujutro odlaziti u trgovinu i žuriti.

Vježbajte - jutarnje znojenje oslobađa endorfine, tj. kemikalije proizvedene u mozgu koje smanjuju bol i povećavaju osjećaj zadovoljstva i sreće. Stres se smanjuje, energija raste - savršeno za nastavak dana.