Šta to muškarce čini velikim dizajnerima enterijera?

getty images, snl

Neke od najutjecajnijih historijskih vrsta dizajna uspostavili su muškarci.

Bilo da je u pitanju enterijer ili eksterijer, muškarci dizajnu daju uzbudljiv završni dodir koji ne treba biti zaboravljen niti previđen. Zapravo, čini se da je svijet dizajna u 2014. godini postavio crveni tepih za muškarce dizajnere želeći im dobrodošlicu raširenih u svijet koji je nekada pripadao uglavnom ženama.

Muškarci su najčešće bili arhitekti, dok su muški dizajneri u historiji bili rijetka pojava. Danas možemo vidjeti muškarce koji nude dizajnerske savjete i savjete kroz hiljade TV emisija, novinskih članaka i blogova. Najbolje od toga je što muškarci imaju mnogo toga za ponuditi što se tiče enterijera i eksterijera. Nego, hajde da malo više analiziramo fenomen muškog dizajna.

Ranker je napravio listu najutjecajnijih muških dizajnera (i živih i umrlih) koji su napravili značajan utjecaj u svijetu dizajna. Ti ljudi dolaze iz svih krajeva svijeta s različitim životnim iskustvima koja su utjecala na njihove ideje o dizajnu. Neki od muškaraca na ovoj listi su oni za koje ste vjerovatno već prije čuli. Naprimjer, utjecajni arhitekt Frank Loyld Wright, čija je jedinstvena perspektiva modernizirana u svijetu arhitekture.

Međutim, ne dolaze svi dizajneri iz svijeta arhitekture. Čini se da većina muških dizajnera ima različite utjecaje koji pokreću njihovu strast. Baš kao i ženski dizajneri, muškarci su uplovili u svijet dizajna zbog okoline gdje su odrasli, imali su sluha za umjetnost, ljubav prema kulturi, viziju koji drugi ne posjeduju, itd... Divno je što živimo u svijetu jednakosti gdje svako može slijediti svoje snove, izbjegavajući pri tome dosadašnje stereotipe.

Poznata je činjenica da muškarci razmišljaju drugačije od žena. Većina njih su stratezi, planeri i izvršitelji. Sve ove vještine su potrebne u svijetu dizajna.

Ako neko nema viziju, onda ne može biti dizajner. Osoba s vizijom ima drugačiju maštu od ostalih, te senzibilitet koji je imperativ u dizajnu i uređenju. Naravno, mnoge žene posjeduju tu viziju, ali muški je mozak sposoban raditi na ovaj način. To je jednostavno u njihovom DNK.


Pogledajmo malo dublje u muški mozak. Šta to muškarce čini velikim dizajnerima ...

Muškarci su, uglavnom, logična stvorenja. Većina njih slijedi princip - držite se glupo jednostavnog. Uz ovaj misaoni proces, mogu se kreirati fascinantni enterijeri tako da se izbjegnu nelogične greške.

Razmislite o izgledu kuhinje. Htjeli biste da ona izgleda jednostavno i lijepo, bez grešaka. Željeli biste da je dizajnira neko ko je prostorni mislilac i ko, kada vidi vašu prostoriju, već ima viziju kako bi ona trebala funkcionisati.

Naravno da i žene imaju ove vještine, ali većina muškaraca razmišlja sasvim logično o prostoru, što ih čini idealnim da se uklope u svijet dizajna. Zašto su muškarci tako veliki prostorni mislioci, saznajte više u nastavku.

Vratimo se u doba lova i sakupljanja, u doba kada su se muškarci morali snaći u prostoru bez karte ili kompasa. Nauka ne može sa sigurnošću potvrditi, ali čini se da se muškarci odlično snalaze u prostoru.

Mnoge studije pokušavale su objasniti muški misaoni proces, budući da muškarci koriste posve drugo područje mozga kada je u pitanju prostorno rasuđivanje - lijevi hipokampus, jezgro koje je duboko u mozgu i koje se ne aktivira u ženskom mozgu tijekom zadataka vezanih za navigaciju.

Žene jesu prostorni mislioci, ali one za tu aktivnost koriste sasvim drugi dio mozga. Studije su pokazale da muškarci imaju nešto jedinstveno kada je u pitanju projektovanje prostora.

U svakom slučaju, niko ne može poreći - muškarci imaju jedinstven utjecaj na dizajnerski svijet. Njihove sposobnosti da organizuju sobu, njihova logika i jedinstvena vizija pokazuju da muškarci igraju ključnu ulogu kada je riječ o dizajniranju prostora.