WHO: Ovisnost o videoigrama je mentalna bolest

getty images

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala je ovisnost o videoigrama kao dijagnozu i tako stručnjacima za mentalno zdravlje postavila temelj za uspostavljanje prava na liječenje i identificiranje rizika za ovisnost.

Iako ovisnost o internetu zbog nedostatka epidemioloških i neurobioloških istraživanja u medicinskim knjigama nije izdvojena kao zasebna dijagnoza, sve veći broj ljudi, posebno mlađe dobi, sve više vremena provodi uz računalo zanemarujući svakodnevne obaveze, interese, čak i osobne potrebe. Jesu li oni ovisnici?

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da jesu. A evo i zašto.


Blizu dvije i po milijarde ljudi na svijetu igra videoigre, a iz Svjetske zdravstvene organizacije kažu da poremećaj ima tek dio njih. Oni su još u januaru, kada su najavili da će priznati ovisnost o videoigrama kao bolest, objasnili da je to poremećaj za koji su karakteristični gubitak kontrole nad igrom, davanje većeg prioriteta igri u tolikoj mjeri da ona potisne druga središta interesa i svakodnevne aktivnosti te nastavak pa i intenzivnije igranje usprkos štetnim posljedicama.


U isto vrijeme njihov stav osporava nekoliko stručnjaka za mentalno zdravlje.


"Zabrinuti smo jer je to dijagnoza koja nema čvrste temelje istraživanja", tvrdi Christopher Ferguson, psiholog na Univerzitetu Stetson u DeLandu.