Sve više muškaraca se odlučuje za plastične operacije

getty images

Plastična kirurgija nije polje rezervirano samo za žene.

U 2017. godini, više od 1.3 milijuna muškaraca širom svijeta uradilo je neku vrstu plastične operacije ili korekcije na svom tijelu, što je iznenađujuća brojka. Iako postoje oni koji ove operacije rade iz medicinskih razloga, najčešći razlozi jesu estetske prirode.

I muškarci vode računa o svome izgledu, a osim neinvazivnih tretmana poput botoxa i filera kojima se pomlađuju, prema Američkom društvu za estetsku i plastičnu kirurgiju (ASAPS) ovo su plastične operacije preferiraju muškarci:

Na vrhu ljestvice među zahvatima koje muškarci traže svakako je liposukcija. U 2016. godini, prema ASAPS-u, u SAD-u je više od 45 000 zahvata liposukcije izvedeno na muškarcima. S godinama postaje sve teže izgubiti kilograme i masne naslage, stoga je liposukcija (posebice trbuha) rješenje kojemu se često okreću i muškarci. 


Ginekomastija je benigno povećanje muških grudi koje nastaje kao rezultat hipertrofije ili povećanja žljezdanog parenhima dojke i nakupljanja potkožnog masnog tkiva. Istraživanja su pokazala da jedan od tri muškarca mlađih od 40 godina pati od određenog stupnja ginekomastije, a iznad pedesete godine gotovo polovina muškaraca ima povećane muške grudi, stoga ni ne čudi podatak da broj muškaraca koji se podvrgava zahvatu redukcije grudi bilježi porast. 


Znakovi starenja posebice su vidljivi na području oko očiju – dolazi do spuštanja kapaka i pojavljivanja viška kože, što može predstavljati i estetski i funkcionalni problem. Korekcija kapaka treći je zahvat po redu po popularnosti kod muškaraca, a svakako se radi o postupku kojem se često podvrgavaju i žene.


Rinoplastika je jedna od najpopularnijih estetskih korekcija uopće. Iako joj se češće podvrgavaju žene, radi se o zahvatu na koji se odlučuju i muškarci. 


Face lifting i neck lifting Iako je uvriježeno mišljenje da se muškarcima godine opraštaju više nego ženama, ovješena koža na licu i vratu posljedica je starenja koju bi svatko rado izbjegao ili barem uklonio. Face lifting i neck lifting postupci izbor su mnogih muškaraca kojima botox i fileri više ne daju zadovoljavajuće rezultate.