Ovo su razlozi zbog kojih trebate spavati goli

getty images

Vrijeme je da zatvorite vrata spavaće sobe i pokušate spavati goli. Ljeto je pravo godišnje doba da se počnete opuštati i privikavati tijelo na spavanje bez pidžame.

Sve je više i više ljudi koji spavaju goli ili samo u donjem rublju. Jeste li se ikada zapitali zašto su pidžame odjednom izašle iz mode i zašto ih mnogi skidaju neposredno prije odlaska u krevet, a u njima se, primjerice, izležavaju na kauču pred TV-om ili uz dobru knjigu? Za popularnost spavanja bez odjeće postoji dosta razloga; jedni se povode za raznim istraživanjima koja potvrđuju pozitivne učinke golog spavanja, dok drugi to naprosto vole. Tijelo je tada posve slobodno, osjećaj meke posteljine neposredno na koži nevjerojatno je ugodan. Ako krevet dijelite s voljenom osobom, spavanje bez odjeće podići će intimnost na novu razinu i učvrstiti uzajamnu privrženost.

Snižavanje tjelesne temperature


Naša tjelesna temperatura uglavnom je malo ispod 37 stupnjeva. Ako su nam pidžama ili pokrivač predebeli, naše se tijelo prekomjerno zagrijava što kod nekih za posljedicu ima i blago povišenje tjelesne temperature. Takvo odstupanje uočeno je kod osoba koje pate od kronične nesanice. Naime, pokazalo se da takve osobe prije spavanja imaju višu tjelesnu temperaturu od osoba koje nemaju problema sa spavanjem. Prema tome, ako patite od nesanice, preporučljivo je da spavate goli.


Pomaže u regulaciji melatonina i hormona rasta


Najbolja temperatura za spavanje je 21 stupanj. Na toj se temperaturi najbolje luče melatonin i hormon rasta, a te kemikalije sprječavaju starenje i nezaobilazne su za dobro zdravlje. Njihovo lučenje umanjeno je kad spavamo obučeni, a tijelo se zagrije na veće temperature.


Više sexa


Ako partneri spavaju goli, gola koža im se dodiruje ne samo tijekom seksa, već stalno. To kod oboje stvara osjećaj sigurnosti, a u takvim situacijama oslobađa se i više oksitocina, hormona, zbog kojeg osjećamo veću privrženost partneru. Spavanje bez odjeće gotovo da jamči sretnu vezu jer dovodi do češćih spolnih odnosa. Možda je to bio razlog zašto je jedno američko istraživanje koje je provelo Udruženje proizvođača pamuka pokazalo da je čak 57 posto osoba koje spavaju gole izjavilo da su zadovoljne svojim vezama. Ovakvi rezultati nisu razveselili proizvođače pamuka jer to nisu nimalo dobre vijesti za budućnost pamučne pidžame i spavaćice.


Ljepša koža


Za nagost je svakako potrebno samopouzdanje. Ako ćete spavati goli, brzo ćete ga steći. Prihvatit ćete svoje tijelo, što će se odraziti na vaše raspoloženje, a to će, budite sigurni, opaziti i drugi. .

Spavanje bez odjeće, osim protiv gljivica, pomaže i kod drugih problema s kožom. Kako je spavanje bez pidžame obično jedino doba dana kada će vaša koža biti bez odjeće, ona će slobodna od slojeva i slojeva tkanine konačno "prodisati" što će pomoći u njenoj obnovi i usporiti starenje. Posebno je važno da spavate goli ako je vaša koža oštećena jer je za površinsku obnovu kože potreban kisik.