Emir Bukovica: Uloga oca je moja najvažnija uloga u životu

getty images

Grupa “Emir & Frozen Camels” nakon duže pauze nastupit će u kultnom sarajevskom klubu “Sloga” (29.06.2018.) u kojem je održala jedan od svojih prvih koncerata u karijeri.

Emir Bukovica je autor, osnivač, gitarist, vokal i lider poznate grupe "Emir and Frozen Camels". Emir je, pored pisanja svojih pjesama sarađivao sa mnogim popularnim muzičarima i bendovima ex Jugoslavije. EFC je od svog osnivanja ostvario muzičku saradnju sa mnogim svjetskim zvijezdama (Cliff Williams iz AC/DC, US blueser Danny Shepard, Darrell Nutt, zatim Lenny Kravitz, Elliott Randall, španski rocker Alberto Ceballos i dr.), ali i zvijezdama iz našeg regiona (Rambo Amadeus, Djule Van Gogh, El Bahattee, Elvis J. Kurtović, itd.). Ime EFC benda se našlo u službenoj biografiji legendarnog AC/DC benda (“Let there be rock”), a EFC je svakako i jedan od najnagrađivanijih rock bendova u našem regionu. Nedavno je predstavio 'Bukowskee'', Emirov samostalni projekt u kojem će ga publika upoznati u ulozi producenta i autora pjesama malo drugačijeg senzibiliteta nego u EFC. S Emirom smo pričali o njegovoj ulozi oca i kako se snašao u istoj.


I u Emirovom životu, sve se promijenilo dolaskom njegove kćerke. “Najbitnija i najočitija promjena je, naravno, promjena životnih prioriteta. Sve što do tada misliš da ti je bitno, postaje manje bitno. To malo bespomoćno stvorenje postaje razlogom tvog postojanja i tvoj mozak kreće da razmišlja u tom pravcu.”, kaže nam Emir.Emir dodaje kako je ovo njegova do sad najvažnija uloga u životu, te da još uvijek uči biti tata. No spreman je da se s ovom ulogom uhvati u koštac, kao i sa svakim narednim izazovom s kojim se susretne.


Emir je počeo svoju turneju sa “Zaleđenim kamilama” i požalio nam se kako mu kćer već nedostaje. 


Upravo mi je počela turneja sa EFC bendom i već sam se suočio sa tom dilemom: da li nakon tri-četiri dana putovanja, sviranja i umora, nakon zadnjeg koncerta odmah krenuti nazad kući, da bih što prije bio sa mojom curicom ili biti pametan, prespavati, odmoriti i ne voziti cijelu noć odmah nakon svirke.”, ističe nam Emir, te dodaje kako je odvojenost od djeteta sigurno teška svakom roditelju, ali je i odgovornost roditelja da bude mudar, odgovoran, pametan, živ i zdrav za svoje dijete.Sa suprugom Emom nije imao dosada neslaganja prilikom odgoja kćerke, jer kako kaže njihova kćer je još uvijek mlada da bi dolazilo do nekih prevelikih neslaganja.


“U ovoj fazi bi se prije reklo da ona nas odgaja”, govori nam Emir kroz smijeh, te se nada da ni ubuduće neće biti nekih velikih neslaganja oko odgoja, spacijalno jer je jasno da joj oboje žele sve najbolje u životu.


Emir je još dodao kako je roditeljstvo najveća sreća, koju želi da svi dožive.