Da li nam zbog ovog opada koncetracija na poslu?

SNL

Jedan od velikih problema koji se svima nama javlja tokom jednog dana na poslu jeste opadanje koncentracije, te česta nemogućnost da se ona dovede do nekog zadovoljavajućeg nivoa

Naravno, svi negdje imamo slične rituale, prvu jutarnju kafu koja nas budi i priprema za još jedan dan u obavezama i zadacima, ona u toku posla dođu jedan ili dva obroka, koji često i sami utiču na to da malo padne pritisak, a sa njim i mogućnost fokusa i stopostotne pažnje. Međutim, kao jedan od glavnih razloga za nedostatak koncentracije  stručnjaci su naveli nešto sasvim drugačije.

.............................

Svaka osoba funkcioniše na sebi svojstven način. Neko voli da se sasvim osami dok radi, jer ne podnosi da ga bilo ko ometa, neko voli da radi u gužvi, pod jakim pritiskom, i sve to zavisi od same ličnosti i navika svih nas. Ali, jedna stvar je izdvojena za većinu i nazvana je vizuelna buka, te je označena kao jedan od najvjerovatnijih i najvećih faktora zašto zaposleni u jednoj firmi, kompaniji, ne mogu da ulože sebe u potpunosti dok obavljaju svoje poslovne zadatke. Ta vizuelna buka  najviše nastaje u savremenim konceptima kompanija i firmi, koje propagiraju čoporativni, rad u open space kancelarijama. Iako ovo zaista djeluje dosta profesionalnije, preglednije i ljepše u tom modernom pogledu, ipak ovakve kancelarije i radni prostori imaju svoje prilično velike nedostatke koje se odražavaju na psihu zaposlenih. Kako su kroz istraživanja zaključili, stručnjaci su istakli da je ovakav način rada odgovoran za različita prekidanja u radu, ometanje u kontinuiranom radu, upravo je ono što dovodi do većeg stepena  dekoncentriranosti. Ali, ta pomjeranja, dovikivanja između kolega, stalna zapitkivanja, nisu sve što dovodi do toga, tu si i sami šefovi i nadređeni. Nebitno kakve su prirode, kada nadređeni imaju cjelokupno radno vrijeme svoje zaposlene na oku i vide ih u svakom trenutku, to veoma nepovoljno na njih utječe. Čak 15% zaposlenih istaklo je da osjeća pritisak zbog toga što im je šef uvijek u vidokrugu, iako on možda realno ne postoji, zbog čega se njihova produktivnost umanjuje u velikoj mjeri.