Počinje četvrti Festival ulične umjetnosti pod sloganom "I love my life"

PR

U petak, 6. jula u 20 sati, na platou Narodnog pozorišta Sarajevo, rap sastav „STOPOSTO“ otvorit će četvrti FUU Festival ulične umjetnosti Sarajevo.

Slogan ovogodišnjeg FUU Festivala glasi „I love my life“ i inspirisan je istoimenim djelom holandsko-američkog slikara Willema de Kooninga. Mladi umjetnici su pronašli snažan poticaj u njegovom djelu koje je iznimno bogato, i nepresušno, i stilski i idejno. I love my life! Rečenica koja se rijetko kaže, a može predstavljati pravo osvježenje u našem okruženju. Kooning je ovu sliku naslikao u trenutku kad mu nije sve u životu išlo kako treba, te sam taj čin predstavlja inspiraciju mnogima.

Program nastavlja zabavljački duo Master'n'Margarita iz Srbije koji će posjetitelje oduševiti brojnim akrobacijama s vatrom i vatrenim kuglama komponovanim u kratku predstavu pod imenom „Cabaret for dummies“. U svojim performansima duo koristi publiku kao žive statue, što vatreni ulični performans čini još uzbudljivijim.

Drugog dana FUU-a, 7. jula u 10 sati otvara se Art Market u Velikom parku i trajat će do nedjelje do 20 sati. Kao i do sada, na Art marketu ćete imati priliku kupiti radove i rukotvorine domaćih dizajnera.

Umjetnički program drugog dana FUU-a počinje u 19 sati u Velikom parku performansom Esme Hajrić pod imenom „Umjetnost kod sanjanja“. Paralelno s performansom u zgradi Papagajka održat će se otvorenje izložbe „I love my life“. U 19:30 Basheskija - Opasni čovjek izvodit će pjesme Mehmeda Begića, a zatim slijedi još jedno izvođenje vatrenog spektakla „Cabaret for dummies“. Sarajevski bend Gudron nastupa od 21 sata, a zatim u 22:30 slijedi koncert pod nazivom „When flamenco met sevdah - Flamenco balcanico“.Paralelno s programom u zgradi Papagajka odvijat će se program na platou ispred Gradske tržnice. Program počinje u 20 sati s performansom umjetničkog kvarteta „Obojena klapa“ čiju će kreativnost upotpuniti zvuci miksete DJ Mr Mehikana. „Ringe ringe raja“ koncept poezije i glume u izvedbi Hectora Morića, Mernesa Zahirovića, Dijenabe Bakary i Merite Bavčić počinje u 21 sat. Violinista Irhad Baručija će u 21:45 svojom izvedbom zatvoriti program ispred Gradske tržnice.

U nedjelju, 9. jula od 10 sati u Velikom parku počinje i dječji program s brojnim radionicama i dječjim sadržajima. Program će trajati do 13 sati.

Papagajka je i ove godine objekat od posebnog značaja i specijalna pažnja je posvećena uređivanju i programima koji će se održati u ovom bloku zgrada. U 19 sati nedjeljni program počinje projekcijom filmova studenata Akademije scenskih umjetnosti Sarajeva. Nakon toga u 19:30 sati slijedi izvođenje predstave „Dame biraju“ u produkciji Alteatra. U 21 sat Jall Aux Yeux skupina simpatičnih momaka iz Bihaća koja sve svoje pjesme izvodi na francuskom jeziku, iako ga ne zna, unose novi će ritam i nastavljaju s programom festivala. Posjetioci FUU-a imat će priliku pogledati murale u Papagajci umjetnika Rikarda Druškića, Muhameda Baručije, Deni Božić i studenata Akademije likovnih umjetnosti Sarajeva.

Treće po redu izdanje FUU festivala završava se u Papagajci s koncertom dua Belma&Belma, gitara i violončelo. (22.30h).