Nihad Đedović: Dolazak djeteta preokrene sve naopako

pr, SNL

Razgovarali smo s jednim od naših najboljih košarkaša o svim promjenama koje su se desile u njegovom životu nakon rođenja djeteta.

Svoju košarkašku karijeru počeo je s nepunih 16. godina, a nekadašnji bh. košarkaški reprezentativac Nihad Đedović osvojio je sa Bayernom ove sezone naslov pobjednika Kupa Njemačke nakon pobjede nad Albom, čime je postao jedini košarkaš koji je u dresu Bayerna osvojio titulu prvaka i kup ove zemlje. Također je upisan u historiju kluba iz Münchena kao igrač sa najviše mečeva u ovoj ekipi, a od oktobra 2017. godine zaradio je i epitet najboljeg klupskog strijelca svih vremena.


Prije nešto više od dvije godine, Nihad je postao tata. Prema njegovim riječima, bez obzira na to kojim se poslom bavite i kakav život živite, dolazak djeteta preokrene naopako sve što ste do tad znali u životu i živjeli. Promjene u slobodnom vremenu, drugačije i nove obaveze, te neprospavane noći postanu vaša svakodnevnica.


“Moj sin sada ima malo više od dvije i po godine, tako da je sada dosta stvari puno lakše obavljati jer naravno kako raste sve više uči biti samostalan. Mislim da je sada najveći izazov savladati umijeće da ga nagovorimo na suradnju iz prve. Recimo da skratimo vrijeme koje nam je potrebno da izađemo iz kuće svi zajedno, a da uz to nismo ništa zaboravili, npr. crveni autić, a već smo ponijeli žuti”, dodaje Nihad kroz smijeh.


Obzirom da Nihadov posao zahtjeva treninge (često je to i do dva dnevno), te česta putovanja, pitali smo ga kako podnosi odvojenost od sina.


“Mislim da je to ubjedljivo najteža stvar koju moramo proći i on i ja, a i moja supruga. Zaista je teško putovati sedmično jednom ili dva puta, zavisno od rasporeda utakmica koji ima ekipa. Moderna tehnologija i pametni telefoni sigurno olakšavaju stvar ali ništa to nije kao kad se igramo zajedno kod kuće ili vani”, pojašnjava Nihad te naglašava kako sa suprugom Almom nije do sada imao neslaganja kada je u pitanju odgoj njihovog sina.“Od starta smo se dogovorili da imamo ujedinjeni front sa Daninom, tako da ako jedno od nas objašnjava zašto se nešto mora ili ne smije, drugo to apsolutno podržava. Mislim da i Dani to shvata jer ne trči recimo plačući po utjehu kod onog drugog kad mu nešto nije po volji misleći da će drugi roditelj popustiti.”, ističe Nihad.


Nihad budućim tatama savjetuje da uživaju u svakoj sekundi roditeljstva jer djeca odrastaju brzo, te da pruže neophodnu pomoć mamama u svakodnevnim obavezama.