Kada počinjemo uživati u braku?

getty images

U dobru i zlu dok nas smrt ne rastavi?

Brak zapravo nije najsretniji na početku, ma koliko se to vama činilo istinitim - američki znanstvenici tvrde da treba proći jedno dvadeset godina da stvari sjednu na svoje mjesto...

U istraživanju su analizirali podatke preko 2000 osoba koje su u braku te su zaključili kako zadovoljstvo bračnih partnera prvih 20 godina opada, a nakon toga se stabilizira i počinje rasti.

"Iako je razvod danas vrlo čest, ipak polovica brakova traje zauvijek. Dugoročna prognoza za takve brakove je optimistična jer razina sreće i zadovoljstva postaje sve viša, a nezadovoljstva opada", kaže jedan od voditelja studije sa Sveučilišta Pennsylvania Paul Amato.

"Ljudi žele stabilnu i zadovoljavajuću monogamnu vezu. Ako prežive  sve izazove koje zajednički život nosi, to mogu i dobiti", kaže sir Paul Coleridge iz Fundacije za  brak.

Razlog ovoj uzlaznoj putanji bračne sreće leži u činjenici što partneri nakon toliko zajedničkih godina pronalaze dublje razine privrženosti što vodi većem uživanju u društvu svoje bolje polovice.

Po svemu sudeći, tajna uspješnog braka je biti strpljiv sa svojim životnim partnerom... jer će se to na kraju višestruko isplatiti.