Ekonomska strana Svjetskog prvenstva: Hrvati zaradili 28 milijuna dolara

getty images

Fudbalski savez Francuske zaradio je 38 milijuna dolara zahvaljujući tituli svog nacionalnog tima na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Fudbalski savez Francuske zaradio je 38 milijuna dolara zahvaljujući tituli svog nacionalnog tima na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Francuzi su u finalu Mundijala savladali Hrvatsku 4:2 poslije preokreta na Lužnjiki stadionu u Moskvi u nedjelju popodne. Hrvati su historijskim plasmanom u finale zaradili 28 milijuna dolara, trećeplasirana Belgija 24, dok je Engleska kao četvrti tim sveta otišla kući bogatija za 22 milijuna.

Kako tvrde hrvatski mediji, čelnici HNS i igrači su se dogovorili da 60% zarade od FIFA ide Savezu, a preostalih 40% fudbalerima i stručnom štabu, koji će međusobno novac da pobjede u razmjeri 80-20.Osim toga, Vlada Hrvatske je odlučila da nagradi svakog fudbalera s po 70.000 kuna, što je nešto manje od 9.500 eura, dok je selektor Zlatko Dalić dobiti 60.000 kuna.

Ostali članovi njegovog stručnog štaba će podijeliti 96.000.

FIFA je povećala nagradni fond za SP u Rusiji na 400 milijuna dolara, što je 12% više nego pre četiri godine u Brazilu.

Sudionici grupne faze, među kojima je i Srbija, su zaradili po osam milijuna dolara, oni koji su stigli do osmine finala su dobili 12 milijuna, a četvrtfinalisti po 16.