Evo šta se dešava sa vašim mozgom ako radite na odmoru

getty images

Čak i ako malo radite na plaži, „prevarit ćete“ svoj mozak, tako da će vrlo malo pamtiti taj odmor.

Teško je da odolite iskušenju da ne provjeravate e-mail ili da se bar malo ne uključite u posao kada ste na odmoru. Ali, kako pokazuju istraživanja, ako provedete i sat vremena dnevno radeći nešto za posao dok ste na odmoru, imat ćete 43 posto više šanse da ne zapamtite taj odmor.

„Nešto što se pamti zahtijeva dvije stvari, prva je uključivanje, energija koju ulažete, a druga je osobenost, nešto što odstupa od normalnog, uobičajenog. Razlog zašto ne pamtite što ste imali za ručak, jeste što ručate svakog dana, i imate otprilike istu rutinu oko objeda“, kaže psiholog, profesor s Teksas Univerziteta, i vodeći istraživač studije, Arm Markman.

Kada ne uživate u svom odmoru i kada radite nešto za posao, teže ćete pamtiti taj odmor. Niste prisutni, i radite nešto što i svakog drugog „običnog“ dana.

Zašto je toliko teško isključiti se?

Ironično, često sanjarimo o tome kada ćemo na odmor, da bismo na odmoru teško odolijevali iskušenju da ne ulazimo u e-mailove ili da ne provjeravamo što se dešava na poslu. To je zato što često definiramo sebe onime što radimo. Posao nosimo svuda sa sobom, a sada je lakše nego ikada pre jer imamo naprednu tehnologiju.

„Ako se ne distancirate od posla, održavate taj ciklus stresa“, kaže Markman.

Ograničite tehnologiju

Ako morate da budete uključeni, ponesite telefon ali ne i laptop, tako bar savjetuje Markman.

„Oni koji koriste laptop na odmoru imaju više problema da se sjete odmora nego oni koji koriste pametne telefone“, kaže on.

Laptopi su opasni jer oni prosto mame na posao. Uključite se da samo provjerite e-mailove, a onda započnete drugu e-mail prepisku ili ulazite na sasvim nešto deseto vezano za posao.Koristite tehnologiju kako treba – vama u korist

Sigurno ste vidjeli one ljude koji bilježe svaki trenutak odmora, to je naravno loše.

„Tako sebe „otcjepljujete“ od odmora. Kada toliko koristite svoj telefon, niste uključeni u okruženje. Postoji razlika između toga da kada je nešto lijepo, vi vidite, divite se, a zatim uslikate to, i kada hodate i gledate sve preko ekrana.“