Film o slijetanju na Mjesec otvara Venecijanski filmski festival

getty images

Novo djelo redatelja filma ‘La La land’ Damiana Chazella bit će prikazan 29. augusta, kao jedan od glavnih konkurenata za nagradu Zlatni lav.

Film o slijetanju na Mjesec, "First Man" ("Prvi čovjek") Damiana Chazella, s Ryanom Goslingom u glavnoj ulozi, otvorit će ovogodišnji Venecijanski film festival , objavili su organizatori.

First Man, u kojem Gosling glumi Neila Armstronga, prvog astronauta koja je kročio na Mjesec 1969. godine, biće prikazan 29. augusta, kao jedan od glavnih konkurenata za nagradu Zlatni lav.

“Najava o svjetskoj premijeri ovoga filma dolazi uoči 49. godišnjice slijetanja ‘Apolla 11’ na Mjesec”, navodi se u saopštenju Festivala.

Ovo je prvi Chazellov film nakon hvaljenog La La Landa, u kojemu je također Gosling imao glavnu ulogu i koji je premijeru imao upravo na Venecijanskom festivalu 2016. godine te nakon toga osvojio čak šest Oscara.

Chazelle je rekao kako se raduje što će njegovo posljednje filmsko ostvarenje svjetsku premijeru imati na najstarijem svjetskom filmskom festivalu.

Sedamdeset peto izdanje Venecijanskog filmskog festivala bit će održano od 29. augusta do 7. septembra.