Potražite restoran u Sarajevu "Sushi San"

Hajrudin Šišić

Planetarno popularno jelo sushi datira još iz perioda prije početka Nove ere, predstavljao je način čuvanja ribe u prostorima jugo- istočne Azije. Nazivom i oblikom kojeg ga danas poznajemo spominje se početkom 8. stoljeća.

Kao ljubitelju i osobi koja je generalno zainteresirana za Azijsku kuhinju nije bilo potrebno mnogo vremena da otkrijem gdje se sve priprema sushi u Sarajevu. 


Nakon par razočarenja, na više lokacija u gradu, po preporuci bliske prijateljice koja također voli hranu inspiriranu Azijom otkrio sam restoran "Sushi San". Razočaran prethodnim iskustvima i neuspjelim pokušajima pripreme sushi-ja u svojoj kuhinji po instrukcijama na internetu, odlučio sam da konačno izdvojim vrijeme i probam navodno najukusniji sushi u gradu. Restoran nije teško pronaći jer se nalazi u neposrednoj blizini glavnih ulica u centru grada. Šarmantni vlasnik, koji je ujedno i glavni kuhar restorana, rekao mi je da restoran radi već nepunih 10 godina. U tom trenutku pomislih - kako tek sad saznah za Vas!. 


 Veličinom prostora skroman, svega nekoliko mjesta za sjesti, "Sushi san"  može vam ponuditi djelić istočnjačke kuhinje. Iskusni kuhar (znanje je  stekao u SAD-u) će pred vama pokazati umijeće pripreme sushi-ja. Neće mu biti mrsko da odvoji vrijeme i objasni osnovne karakteristike jela koje imaju u ponudi. Na desnom zidu, uz meni, možete pročitati i riječi hvale citiranih iz dijela emisije emitirane na TV "Tokio" iz Japana. Posebno zanimljiv je citat koji tvrdi da najbolji sushi u Europi možete probati upravo u "Sushi san" Sarajevo, na što je vlasnik posebno ponosan. Šarmu ovog restorana doprinosi otvorenog principa kuhinja, koja dozvoljava uvid u većinu namjernica koje se koriste za pripremu jela. Također, moći će te vidjeti i kako se svi specijaliteti pripremaju vještim rukama kuhara. Između ostalog imao sam priliku da probam i "Nijimasu Nigiri" što je zapravo pastrmka na riži. Riža koja u ovom slučaju služi kao podloga je rastresita i blago kisela što predstavlja odličnu kombinaciju s gorkim wasabi-jem i svježom pastrmkom. Također možete isprobati "Nigiri" u kombinacijama s filetima riba poput: tune, brancina i lososa. Za posebno znatiželjne zanimljive će biti i kombinacije sa grilovanom jeguljom ili svježim kozicama. Za ljubitelje klasičnog sushi-ja su najzanimljiviji"Rainbow roll"  ( California roll prekriven tunom,lososom i avokadom) te "Spicy Shrimp roll" ( kozice,mango). Nešto za sebe mogu pronaći i vegetarijanci jer postoji mnogo sushi-ja u kojima su glavna uloga tofu ili avocado - koji je poredan u velikoj pletenoj posudi na rubu kuhinje i vjerovatno detalj koji ćete primjetiti prilikom ulaska u restoran . Užitak u odlično pripremljenoj i ukusnoj hrani može vam umanjiti jedino neprofesionalni pristup pomoćnih kuhara, čiji odnos s klijentima ne odgovara nivou koji bi trebao biti zastupljen u restoranu s vrlo dobrom reputacijom. Navedeno u kombinaciji s malim prostorom ne pokazuje potencijal da provedete određeni vremenski period u restoranu nego da iskoristite mogućnost narudžbe.Blizina restorana centru grada je svakako prednost ako želite da nazovete restoran i napravite narudžbu koju će te odnijeti kući, ako ste ipak udaljeni od lokalizacije restorana definitivno iskoristite opciju dostave hrane. Sushi i ostala jela koja vam nudi "Sushi san" Sarajevo su vrijedni spomena i svakako nešto što bi trebali probati ako ste ljubitelj Azijske kuhinje i živite u Sarajevu ili imate u planu provesti nekoliko dana u gradu.