Otkrijte zdraviji život

Aida Redžepagić za SNL

Najvažnije je da u moru obaveza i konstantnog manjka vremena pronađete sat vremena samo za sebe.

Budite se zdravo!

Od malih nogu uče nas da se po jutru dan poznaje. Tu naviku trebamo usvojiti i "držati" je se u svim našim godinama, jer je doručak najvažniji obrok u danu. Ujutro je potrebno unijeti dovoljan broj vitamina, proteina, vlakana, antioksidansa, kako bi organizam tokom dana normalno funkcionirao. Međutim, često se dešava da doručak preskačemo ili pojedemo nešto što nam neće dati dovoljno energije i neće pokrenuti naš metabolizam. Imamo pravi prijedlog!

Najbolje je podijeliti trpezu na četiri idealna dijela: na jedan stavite hranu koja sadrži proteine, na jedan kompleksne ugljikohidrate, na treći svježe voće i povrće i na četvrti mliječne proizvode.  Svoje neophodne zalihe za zdravim masnoćama najbolje ćete zadovoljiti mliječnim proizvodima. Na ovaj ćete način tijelo opskrbiti potrebnom energijom za dan, a i izbjeći ćete napad gladi prije vremena ručka.
Ostati fit je imperativ!

Zašto barem jedna pauza za ručak u toku radne sedmice ne bi bila zamijenjena pravim - fit vremenom? Zdravlje i dovoljan unos proteina neka jedan dan bude vaš imperativ. Odgovori na svako pitanje koje počinje sa "zašto" su opravdani. Osnovni razlog je taj da želite svome tijelu dug život,  a ako steknete ovu naviku uskladit ćete rad vašeg metabolizma koji će vam na tome biti zahvalan.

Marljivost i upornost je prije svega karakteristika ovih navika, pa nam je tako često teško izdvojiti vrijeme za trčanje. Ako nismo fizički aktivni naše tijelo gubi energiju, dobiva na masi, a već za dva mjeseca naša najdraža košulja nam je mala. Hajdemo već danas sebi reći STOP i okrenuti se zdravim navikama.
Kvalitetan život je i harmonija

Da li ste znali da naše tijelo zahtjeva, barem jednom u sedam dana, potpuni odmor. Prema stručnim procjenama tijelo se tada mora odmarati minimalno devet sati. Ne morate spavati, to može biti u vrijeme u kojem ćete sebi priuštiti zadovoljstvo.

Osoba koju volite je pored vas, večera koju najviše volite, a pri tom se brzo priprema.  Što vam još treba? Znamo! Dobar film i topla dekica da bi užitak bio potpun. Svi mi to zaslužili, zar ne?