Facebook će u budućnosti obezbijediti internet svima koji ga nemaju

getty images

Facebook ima novi internet projekt “Atina”, kojim želi osigurati pristup za one koji ga nemaju, a prvi satelit bi trebalo da poleti sljedeće godine.

Facebook je još prije nekoliko godina najavljivao da želi lansirati dronove na solarni pogon koji bi omogućili internet pristup u udaljenim područjima, ali su od toga u međuvremenu odustali. Međutim, kako se sada čini, novi plan je da lansiraju satelit u nisku Zemljinu orbitu.

Predstavnici kompanije Facebook nekoliko puta su se sastali s predstavnicima FCC-a (Odbor za komunikacije), a u vezi s planovima da 2019. godine lansiraju “Atinu”, satelit koji je dizajniran da osigura širokopojasni internet u područjima sa slabom infrastrukturom.

Facebook nije jedini koji radi na sličnom projektu. SpaceX i kompanija OneWeb (iza koje stoji Softbank) također razvijaju planove o satelitskoj mreži preko koje bi se osigurao internet pristup. Mark Zuckerberg je još 2016. pokušao da lansira satelit, samo je trebalo da ide na mnogo veću visinu, ali je tada raketa SpaceX-a eksplodirala na lansiranju.