Ivan Tatomirović: Život sada gledam iz totalno drugog ugla

getty images

Ivan za SNL magazin priča o svom najvećem trofeju koji je mogao dobiti, sinu Luki.

Nekadašnji defanzivac FK Sarajeva Ivan Tatomirović i čovjek koji je svojevremeno nosio i kapitensku traku u timu sa Koševa rođen je 1989. godine u Beogradu. Karijeru je počeo u mlađim uzrastima Crvene zvezde, a nakon toga odlazi u Srem za kojeg nastupa do 2012. godine. U Sarajevo je stigao početkom februara 2012. godine. Sarajevsku adresu zamijenio je finskom. Ivan za SNL magazin priča o svom najvećem trofeju koji je mogao dobiti, sinu Luki.


“Postao sam roditelj nešto više od godinu dana, za taj period sam shvatio svaku izgovorenu riječ svojih roditelja od kad znam za sebe. Prije nego što sam postao otac te riječi nisu imale nikakvog smisla, sva ta "bespotrebna" briga, stvaranje navika koje nisam razumio čemu služe. Sva ta ljubav sada i te riječi itekako imaju smisla. Život sada gledam iz totalno drugog ugla, a najveća promjena kod mene je smirenost i shvatanje da nerviranje oko gluposti koje ne možemo promijeniti ne donose dobro nikome. Ljubav je dobila potpuno novu dimenziju, nisam ni slutio da mogu nekoga voljeti toliko kao svog svoje dijete, i one fraze , Vidjet ćeš kad postaneš roditelj, stvarno imaju sada smisla, shvatite mnoge stvari.”, priča nam Ivan.


Na pitanje koji su do sad bili najveći izazovi s kojima se susreo od kad je postao tata, Ivan kaže da je to bio period kada su Luki počeli rasti zubići.


“Ako možemo da kažemo da je to izazov, ali mislim da, šta više sam i siguran, najveće bitke tek predstoje. Izgradnja radnih navika, individualnosti, tolerancije, adaptacija na grupu, mislim da je tu pravi izazov roditelja ,a vrijeme će pokazati kako sam se snašao...”Pored treninga, Ivan je odsutan na dva do tri dana kad su gostujuće utakmice. 


“Kao što sam rekao ranije, dosta sam smireniji jer znam da me oni čekaju kući bez obzira koliko sam uspješan na svom poslu, tako da je sve povezano, ja sam smireniji zbog njega, a samim tim i bolje rezultate imam na svom poslu zbog toga. Mada ima perioda kad ni ove savremene tehnike i video pozivi ne mogu da zamjene taj osjećaj kad je on tu pored mene. Onda samo živite za trenutak da osjetite njegov miris i ugledate njegov osmijeh.”


Na pitanje da li dolazi do sukoba prilikom odgoja Luke, Ivan kaže: “Moja supruga Dunja je cijelu ulogu roditelja primila kao da je to mačiji kašalj i stvarno joj se divim sa kojom lakoćom sve radi, tako da se ja ne pravim pametan tu previše, vrlo lako se dogovaramo oko svake situacije.”


Budućim tatama Ivan je savjetovao da uvijek budu tu za svoju djecu, da im podare pažnju, pruže podršku i svo svoje slobodno vrijeme posvećuju njima.