Što se događa kad uzimate steroide?

getty images

Suprotno uvriježenom muškom mišljenju, veće nije uvijek bolje - osobito kad je riječ o mišićima “uzgojenim” na steroidnoj farmi.

Puno je naivaca koji nisu odoljeli iskušenju pa su pokušali potrčati prečacem do tijela iz snova. Svejedno unosili steroide oralno ili iglom, opasnost za zdravlje je velika. Anabolički steroidi putuju krvotokom do mišićnih stanica, gdje hormoni dolaze u interakciju s DNK. Kad uđu u krvotok, steroidi utječu na cijelo tijelo, od mozga do reproduktivnih organa.


DIVLJA BUJICA

Ako uobičajen dotok testosterona u vašem tijelu možemo opisati kao planinski potok, uporaba steroida bila bi usporediva s aktivacijom eksplozivne naprave velike razorne moći ispod brane. Unosom steroida povećava se anabolički potencijal mišića i oni rastu preko genskih granica. Želite li povećati mišiće, radije tijelu pružite više kvalitetnog sna – velik dio mišićne adaptacije odvija se tijekom spavanja.


DO OTPADA!

Dok vam mišići rastu, ostatak tijela pati. Razina testosterona neočekivano raste i vaše se tijelo nije spremno nositi s time. Toksično okruženje koje se u organizmu stvara najviše pogađa jetru i bubrege. Ako vaša jetra i bez uzimanja steroida treba pomoć (a nekoliko večernjih izlazaka zaredom sigurno će je pogoditi), na jelovnik stavite cvjetaču – ona će vam pomoći u razgradnji toksina.


DRAGA, SMANJIO SAM…

Iako mislite da postajete muževniji, steroidi vas biološki čine – ženstvenijima. Unos steroida u organizam rezultira povišenim razinama estrogena, što je okidač za atrofiju testisa – znači, jurnjava za muževnim izgledom može vas koštati potomstva. Umjesto za steroidima, posegnite za brazilskim orasima; zahvaljujući selenu i masnoćama, oni prirodno podižu razinu testosterona i čine vas plodnijima.


ISPUHANI BALON

Ako ste mislili da ćete se kratkotrajnom steroidnom terapijom dokopati dugoročnih rezultata – u krivu ste. Rezultati su kratkotrajni, jednom kad se “skinete” sa steroida, umjetno će dobivena masa nestati. Šteta u organizmu, nažalost, ostaje. Unos testosterona u tijelo direktno utječe na njegovu prirodnu proizvodnju, što rezultira umorom i lošim raspoloženjem. Stoga, pamet u glavu i utege u ruke – i što dalje od steroida!