Kako izbjeći i izliječiti mamurluk?

getty images

Kažu da je mamurluk neizlječiv, stoga ga je bolje izbjeći. Ako se ipak posegnuli za kojom čašicom viška, drugi dan obično nastupa dehidriranost, glavobolja, mučnina, vrtoglavica i malaksalost.

Mamurluk je kao podsjetnik da ste radili nešto što nije najpametnije. Možda je u pitanju samo alkohol, njegovi spojevi ili pak način konzumiranja. U nastavku otkrivamo kako izbjeći mamurluk, ali i kako ga izliječiti!

Postoje pića i aktivnosti koje pogoršavaju mamurluk, no tu ulogu može preuzeti i spol ili vaši geni.


Osim što su općenito loše za zdravlje, cigarete mogu itekako pogoršati mamurluk. Točan razlog za to je nepoznat, no stručnjaci vjeruju da pušenje potiče još veću konzumaciju alkohola. Također vjeruju da kemikalije iz cigareta povećavaju učinak spojeva iz alkohola.


Tamnija pića, kao što su crno vino ili rum, mogu pogoršati mamurluk jer sadrže veću količinu spojeva koji se zovu kongeneri. Ovi spojevi se u organizmu pretvaraju u formaldehide, jako toksične spojeve koji pogoršavaju mamurluk. 


Simptomi mamurluka su povezani s time koliko dobro tijelo razgrađuje alkohol. Znanstvenici su dokazali da su neki geni odgovorni za razgradnju toksičnih spojeva alkohola. Ako ste primijetili da neki član vaše obitelji ima izraženiji mamurluk, velika je vjerojatnost da će isti slučaj biti s vama.

Provedeno je istraživanje u kojem su stručnjaci ispitivali učinkovitost ulja boražine (biljke koja djeluje protuupalno) na mamurluk i otkrili su da boražina može na organizam djelovati kao brufen.


Osim toga, na dan mamurluka najbolje je:


  • piti puno vode ili nezaslađene čajeve,
  • jesti laganu hranu,
  • konzumirati namirnice bogate vitaminima i mineralima,
  • naspavati se,
  • prošetati ili obaviti laganu tjelovježbu,
  • otuširati se s mlakom vodom ili napraviti ljekovitu kupku.