Budi li veza u tebi ono loše?

SNL

U ljubavnom odnosu, trebalo bi da si motivisan i inspirisan da daješ sve od sebe i da budeš najbolja verzija sebe. Ovo nije teško dok si zaljubljen i dok na vašu bliskost različite potrebe i zahtjevi ne utječu, jer zaljubljenost je moćan trankvilajzer za ego.

Ipak,  poslije nekog vremena individualnost zahtjeva prostor da se izrazi, ego se budi i ne osjeća se dobro – nešto mu je oduzelo poziciju glavnog i odgovornog i sada želi sve da nadoknadi. Dakle, kada govorimo o tome da li se u odnosu kod tebe ispoljava ono najbolje ili najgore – ili možda i jedno i drugo – imamo u vidu trenutke kada je veza nestabilna i kada oboje imate sumnje, dileme, pritužbe i zahtjeve 

Ljubomora 
Nema zdrave doze ljubomore, ona je toksična za odnos, razvija sumnju i podriva povjerenje. Šta se dešava u tebi kad osjetiš ljubomoru? Ako prvo postaješ sumnjičav, počinješ diskretno da uhodiš, provjeravaš, ispituješ, ili da direktno napadaš partnerku i tražiš nekakva priznanja, najdestruktivnije osjećanje u vezi izazvalo je najgore u tebi. Da li si u stanju da se sa tim suočiš, da pomisliš da je možda do tebe, a ne do nje, da se ljubomora pojavila zato da bi se sa njom suočio i razriješio sopstvenu nesigurnost, a ne zato da ti uništi vezu? Da li si svjestan da je ljubomora problem, a ne ono što je izaziva? Ako si u stanju da razumno razmisliš o tome, da razgovaraš sa partnericom i tražiš podršku i razumjevanje (a ne opravdanja, razloge i dokaze) onda ova kriza u vezi izvlači najbolje iz tebe. Najčešće, partneri se zaglave sa ljubomorom i onaj ko ima problem ne želi ni da ga sagleda ni da ga riješi. Ali ponekad je partnerski odnos dovoljno dubok, da doseže do istinskih uzroka i partnerka je u stanju da te razumije i da ti pomogne u sagledavanju i razotkrivanju razloga tvoje ljubomore i nesigurnosti. 

Ako ona  ima konkretne zahtjeve i pritužbe 
Nije lako suočiti se sa nezadovoljstvom voljene osobe. Ona je zbog nečeg nesretna pored tebe i ona ti tačno govori zašto i šta joj je potrebno da bi se osjećala bolje. Ona ima zahtjeve. Muški ego umije teško da reaguje u susretu sa ženskim zahtjevima i da izvuče sve najgore iz tebe. Umjesto da se izvineš što nisi imao dovoljno sluha za nju do sada, ili što si je povrijedio nekom nepromišljenom akcijom, da izraziš svoje saosjećanje (jer stvarno shvataš kako se ona osjeća i žao ti je zbog toga) ti počinješ sa taktikom obezvrjeđivanja njenih osjećanja i zahtjeva. Prebacuješ joj da je suviše osjetljiva, kažeš joj da nema razloga da se tako osjeća, obrazlažeš joj svoje ponašanje i zastupaš sebe kao na sudu, umjesto da budeš otvoren za to što ona hoće i da pokušaš da joj to pružiš. Ova pasivno-agresivna odbrambena reakcija govori o tome da je najgori dio tebe u interakciji sa voljenom osobom u trenutku kad joj je tvoje razumijevanje najpotrebnije. Ako si u stanju da prevaziđeš čistu uvrijeđenost što ona nije zadovoljna tobom i bijes zbog toga što se od tebe traži neki trud, potvrda, dokaz ljubavi, onda si svakako u stanju da se razvijaš kao ličnost u odnosu u kome se nalaziš.