Ove stvari možda ne znate o suvremenim tatama

getty images

Urađena su mnogobrojna istraživanja koja su za cilj imala saznati u kolikoj mjeri tate brinu o djeci i kućnim poslovima, kako se osjećaju kada se prikazuju kao da nemaju pojma, i kakvi su oni zapravo roditelji.

Ovo su neki od rezultata:


Ne sviđaju im se vicevi o tatam


Znate li za onaj stereotip o tatama koji ništa ne znaju, koji se pojavljuju u reklamama za proizvode za domaćinstvo? Tati nije zabavno. Većina očeva osjeća da postoje društvene predrasude protiv njih, a noviji tate osjećaju to još snažnije. 


Oni čine više nego što im se priznaje


Anketirani tate kažu da obave svoj dio u svemu, od mijenjanja pelena do razvoženja djece – a još uvijek ih prikazuju kao smotane očeve iz pedesetih godina. Istina je da je procenat očeva koji kažu da uskaču polovinu i više vremena visok – za vrijeme kupanja (68%), spremanje djece za školu (70%), vožnje na aktivnosti (77%), pomaganje s domaćom zadacima (80%). 


Posebno u kuhinji


Dok je uvriježeno mišljenje da je mama glavna kada se radi o prehranjivanju porodice, istina je da se i tate polako uvlače u kuhinju. Dok njih skoro 77% na neki način sudjeluje u pripremi obroka, 26% tata kaže da oni obave svu nabavku namirnica, a 22% kompletno kuhanje. Vjeruju sebi kao roditelju


Dok mame googlaju „tantrumi i kako ih zaustaviti“, 1 od 4 tate ne traže roditeljske savjete nigdje ni od koga. Najveći broj ispitanika priznaje da se obraćaju ženi/partnerki za većinu odgojnih savjeta, 27% kaže da ne trebaju nikakav input – oni se samo povodesvojim instinktom kada se radi o odgoju djece. Također se hvale svojom djecom na Facebooku


Mislite da su samo mame one koje ne mogu vjerovati koliko njihovo dijete voli brokulu? Promislite ponovo. Tate, posebno novopečene tate, vole također da objavljuju poruke na društvenim mrežama o svojoj porodici. Nekoliko puta tjedno tate postavlja statuse u vezi s obitelji ili obiteljske fotografije.Ne igraju se lošeg policajca..ili dobrog policajca


Prijetnja "Čekaj da se tvoj otac vrati kući" je zvanično gotova, sada kada je jednako vjerojatno da će i mama kao i tata dsciplinovati djecu. Gotovo 47% tata reklo je da kad je riječ o držanju djece u red, podijele posao po pola.I tate mogu biti “medicinske sestre”


Kada su djeca bolesna, tko ostaje kod kuće? Samo 7% kaže da to nije baš nešto u čemu su spretni i prepuštaju njegu mami. A što se ostalih tiče, podjednako podijele bolesni period.