Summer Screen 24. SFF-a otkriva nepoznato o Whitney Houston, Grace Jones, M.I.A.-i...

getty images

Summer Screen program 24. Sarajevo Film Festivala donosi vrhunske filmove bazirane na muzici i pop kulturi. Svi posjetitelji kina Sarajevo Summer Screen u ugodnom ambijentu sa ležaljkama, imat će izbor od šest filmova u kojima su neki od najvećih umjetnika današnjice. U potpuno novom svjetlu otkrivaju se Grace Jones, Whitney Houston, M.I.A., dobitnik Grammyja Chilly Gonzales...

U filmu "Čovjek koji je ukrao Banksyja" (The Man Who Stole Banksy) reditelja Marca Proserpia pojavljuje se Iggy Pop. Film je priča o crnom tržištu umjetnina i stavovima Palestinaca o uličnoj umjetnosti i Banksyju koji je 2007. otišao u Palestinu da oslika zid.
Čuvena Grace Jones je veća od života, divlja, zastrašujuća, androgina. U filmu "Grace Jones: crveno svjetlo i hljeb" (Grace Jones: Bloodlight and Bami) u režiji Sophie Fiennes upoznajemo je kao ljubavnicu, kćerku, majku, sestru, pa čak i baku.
Film "Matangi/Maya/M.I.A." Stevea Loveridgea, dobitnika specijalne nagrade žirija Sundance Film Festivala, prati život pjevačice i pop-ikone poznate pod umjetničkim imenom M.I.A. Rođena u Šri Lanki kao kćerka jednog od osnivača Tamilskih tigrova, Mathangi "Maya" Aruplpragasam počela je praviti muziku u Londonu i razvila jedinstven estetski identitet inspirisan uličnom umjetnošću.

"Whitney" oskarovca Kevina Macdonalda je intiman, beskompromisan dokumentarac o Whitney Houston i njenoj porodici. Koristeći nikada ranije viđeni arhivski videomaterijal, ekskluzivne muzičke demo snimke, rijetke snimke njenih nastupa, audio arhivu i originalne intervjue s njoj bliskim osobama, film zadire iza tabloidnih novinskih naslova i baca novo svjetlo na nevjerovatan tok života žene zvane Glas. Film je osvojio nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na Mađunarodnom filmskom festivalu u Edinburghu.
"Ljeto" (The Summer) u režiji Kirilla Serebrennikova vodi gledaoce u Lenjingrad, u ljeto ranih osamdesetih godina gdje pripadnici podzemne rock scene uživaju u ilegalno nabavljenim pločama Loua Reeda i Davida Bowieja predskazujući perestrojku.

Film "Zaveži i sviraj klavir" (Shut Up and Play the Piano) reditelja Philippa Jedickeja donosi priču Chillyja Gonzalesa, Grammyjem nagrađenog kompozitora, virtuoza na klaviru i zabavljača koji u svojim djelima miješa rap, elektronsku muziku i klavirske solo dionice. Ovaj dokumentarac ga prati od berlinske underground muzičke scene devedesetih do najpoznatijih svjetskih filharmonijskih dvorana.