Kako postati pravi zavodnik?

getty images

Ova znanstveno provjerena metoda mogla bi ohrabriti i one s najmanje samopouzdanja.

Tajne uspjeha u online spojevima (datingu) su kratke i jasne poruke te strpljivost - to su sad potvrdili i znanstvenici, a također tvrde kako ćete lakše pronaći idealnog partnera ako si postavite visoke ciljeve - jednostavno se ohrabrite i tražite ljude koji su "izvan vaše lige".


"Što je potencijalni partner privlačniji od vas, imat ćete više uspjeha u online spojevima", objavio je časopis Science Advances.


Procjenjuje se kako polovica populacije u dobi između 18 i 34 godine koristi online i mobilne aplikacije za upoznavanje, a znanstvenici su pomoću posebno izrađenog algoritma proučavali tehnike kojima se korisnici spomenutih aplikacija koriste kako bi pronašli idealnog partnera - u studiji su sudjelovale heteroseksualne osobe iz New Yorka, Bostona, Chicaga i Seattlea. Ispostavilo se kako i muškarci i žene biraju partnere/ice koji su u prosjeku 25 posto privlačniji od njih samih. Također se pokazalo da vaš vlastiti stupanj privlačnosti raste proporcionalno s brojem poruka koje dobivate od drugih ljudi. Kad se žene prve jave muškarcima, u čak 50 posto slučajeva oni bi im pisali natrag. Kad prvi korak napravi muškarac, postotak odgovora u prosjeku iznosi tek 21.


I muškarci i žene skloni su pisati duže poruke poželjnijem partneru, ali studija pokazuje kako vam to baš i neće previše pomoći da dobijete željenu reakciju od druge strane.


"Ljudi koji se smatraju poželjnima vjerojatno dobivaju jako puno poruka, pa većinu ni ne stignu pročitati. Zato nema previše smisla gubiti vrijeme i uzalud tipkati 'esej'", upozorava istraživačica Elizabeth Bruch sa sveučilišta u Michiganu.


Njezin kolega Mark Newman dodaje kako ne treba očajavati ako ne dobijete odgovor - samo, kaže, treba biti strpljiv.


"Vaši potencijalni partneri možda žele proučiti 'tržište' prije nego što se odluče vezati za neku osobu", objašnjava profesor Newman.


Istraživanja su pokazala i da ćete imati bolje šanse za odabir najboljega partnera ako odbijete prvih 37 posto kandidata - poslije toga zapravo biste mogli/trebali "naletjeti" na osobu koja je bolja od svih prethodnih.


A pitate li znanstvenike, vaš profil na stranici za upoznavanje trebao bi sadržavati 70 posto informacija o vama, a u ostalih 30 posto najbolje je napisati što zapravo tražite od potencijalnog partnera.


"Također, kad odgovarate, pazite u koje doba dana/noći to činite. Dobiti poruku u dva ili osam ujutro nije isto, naravno, sve ovisi o tome što želite od te druge osobe i vašega odnosa općenito", rekla je profesorica Elizabeth Bruch.